Skocz do zawartości

[E38] Nie odpala, spalony bezpiecznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze swoja 740stka. Jakieś miesiąc temu miałem wymieniony silnik na inny M62TUB44, samochód chodził bez problemów na benzynie.

Gaz BRC był podłaczony przez mechaników ale wkońcu pojechałem do gazownika aby sprawdził poprawność podłaczenia gazu, szczelność i podłaczył instalacje pod komputer. Zero problemów, wszystko ok wieć zabrałem samochód i faktycznie jechał bez zarzutów. Po pierwszym odpaleniu pojawił się problem dziwnego zapalania samochodu. Strasznie długo go kręcił zanim odpalił.

Po którymś razie po prostu odpalił i po paru sekundach zdechł. W tej chwili nie moge go odpalić. Silnik kręci ale jak by nie dostawał paliwa.

Zauważyłem że po przekręceniu stacyjki, przełacznik bez/gaz nie wyświetla niczego a powinnien wskazywać diodą czy jest na ben czy na gazie. Pomyślałem że może jakiś bezpiecznik się spalił i też tak było.

W załaczniku pokazuje który bezpiecznik wywala.

http://s1.fotowrzut.pl/HQ3P1YUWJR/1.jpg

Znajdują sie tam pięć bezpieczników 30A. Po zmianie na nowy przełącznik bez/gaz zapala się na sekunde i odrazu wywala bezpiecznik. Nie mam jak odpalić samochodu i nie wiem nawet za co się zabrać.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogłbym sprawdzić.

Opublikowano
Miałem nadzieje że uda mi się go odpalić na benzynie jakimś sposobem, odrazu podjechałbym do jakiegoś pożądnego specjalisty.
Opublikowano

Ogólnie myśle że sprawe spartolił serwis który wymianiał mi silnik. Gazownik po prostu nie sprawdził każdego kabelka po kolei myśląc że wszystko jest podłączone.

A warsztat który robił mi przekładke już nie prosperuje, zamkneli krótko po tym jak samochód odebrałem i nawet nie mam gdzie pojechać w ramach reklamacji.

Opublikowano

No to kiepsko :/

Aż za dobrze znam temat bo dałem kiedyś do wymiany skrzynię biegów w Ducato Panu X, i tak to zrobił że schrzanił skrzynię po remoncie i nowiutkie sprzęgło - z tego co mi się wydaje, to próbował założyć skrzynię młotkiem, sprzęgło połamane i wałek przebił (!) obudowę skrzyni (kupił nieodpowiednie sprzęgło i nie chciała skrzynia wleźć...) :mad2: No i kasa oczywiście nie do odzyskania - pogróżki trafiły na policję ...

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Bezpieczniki ze zdjęcia zasilają w prąd wszystkie czujniki na silniku,prawdopodobnie któryś kabel został złamany lub przycięty. Prześledź po kolei instalację na silniku.