Skocz do zawartości

[328] Temperatura wariuje + kontrolka płynu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Piszę w sprawie auta kolegi.

W czasie jazdy temperatura mu wariuje, wychodzi za trzecią kreskę potem znowu wraca w pion, płyn wywala przez korek i często po odpaleniu zapala się kontrolka o za niskim poziomie płynu. Silnik mocno się grzeje. Mam kilka hipotez ale nie wiem która może być właściwa a szkoda wymieniać od razu termostatu i pompy nie znając przyczyny...

1) Termostat się przycina i nie puszcza na duży obieg, woda się gotuje w małym obiegu.

2) Układ jest mocno zapowietrzony, no ale chyba nie miałoby to wpływu na aż takie wahania temperatury?

3) Pompa wody się kończy, ale w takim wypadku powinien się tam pojawić wyciek ?

Doradźcie coś :) Z termostatem kicha że w m52tu razem z obudową trzeba wymieniać, mam zapasowy do mojej e38 a tu zonk, nie pasi ;)

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Pierwsze co bym zrobił to dobrze odpowietrzył, potem możesz szukać kolejnych przyczyn, w 316i termostat również jest razem z obudową. Można wykręcić i sprawdzić na gotującej wodzie czy zacznie się otwierać.