Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam do kupienia samochód(BMW), z tym że samochód jest na tablicach celnych(ważnych) - obecnie na nowym dowodzie rejestracyjnym niemieckim (tymczasowym!?) tzw. zulassungsbescheinigung teil I - widnieje Właścicielka - Polka (adres zamieszkania, zameldowania w POLSCE itd.), która to zakupiła samochód od poprzedniego właściciela Niemca. Wydaje mi się, że w drugiej części - Zulassungsbescheinigung Teil II (karta pojazdu) - też ta Pani jest wpisana. Dodam, że widziałem na razie jeden dokument(Teil I). Ciekawe czy bmw jest wymeldowane z Niemiec ? Podobno warunkiem uzyskania tablic celnych jest właśnie wymeldowanie (prawda to?))

1. I tu pytanie, jeśli samochód jest na tablicach celnych(niemieckich) oraz posiada niemieckie dokumenty (tymczasowy dowód rejestracyjny i kartę pojazdu) - a de-facto, nowym Właścicielem jest POLKA, która zakupiła samochód od ostatniego właściciela (Niemca) - to czy Polka musi widnieć na dużym briefie (zulassungsbescheinigung teil II)?

2. Jak w ogóle w takim wypadku zarejestrować auto? Jak spisać umowę - tzn. w jakim języku - polskim, niemieckim? Co z tablicami?

3. Czy w ogóle nowy właściciel (w tym przypadku POLKA), która wykupiła te tablice na swoją osobę (zarejestrowała tymczasowo na siebie auto - w niemieckim urzędzie komunikacyjnym) - może mi je odsprzedać, nie rejestrując go na swoją osobę w POLSCE?

4. Czy w myśl polskiego prawa ta Pani, musi wymeldować jeszcze raz auto?

Pozdrawiam Łukasz