Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś rano jak jechałem do pracy moje radio w pewnym momencie przestało grać, to znaczy nagle sie wyłączyło. Kompletnie nic nie działa, tak jakby nie dochodził do niego prąd. Ale śmieszne jest to, ze działa podświetlenie przycisków. Mam oryginalne radio z wyświetlaczem 4:3 oraz navi i tv. Wydawało mi sie ze to bezpiecznik, ale niestety nie. Czy ktoś z was miał już podobne objawy, czy czeka mnie zakup innego radia czy można gdzieś spróbować naprawić je lub w jakiś sposób sprawdzić co z nim jest. Czy na takim radiu jest bezpiecznik? Bardzo proszę o w miarę szybka odpowiedz. Jazda bez muzyki nie należy do najmilszych.

Dziękuje i pozdrawiam Michal.

Opublikowano

Witam!

Jeśli masz monitor 4:3 to znaczy że masz radio w bagażniku .Jeśli są wszystkie zasilania to brak załączenia może być przyczyną zakłóceń na magistrali K-Bus .Po włączeniu zapłonu powinien zaświecić monitor ,nawet jak radio by padło .To co masz z przodu to dwa moduły logiczne .Sterowanie K-Bus i LCD.

LCD jest sterowany z czytnika Navi bezpośrednio ,bądź też pośrednio jeśli masz tuner TV.

Najprościej znaleźć w niebieskiej wtyczce monitora kabel K-Bus (biały z szarym i żółtym paskiem) i zrobić nowe połączenie z tunerem (odłączając z dwóch stron linnię K-Bus od auta !!) i jak radio się włączy to szukac uszkodzenia na linni K-Bus.

pozdrawiam