Skocz do zawartości

E46 320ci - wymiana uszkodzonego dyfra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Stuka mi mocno w moim aucie w dyfrze (moście) mimo wymiany oleju na nowy. Mechanik powiedział że jest on rozbieralny ale w sumie taniej wyjdzie kupić inny sprawny.

I rzeczywiście jest sporo mostów w sprzedaży. Niestety nie umiem odpowiedniego dobrać.

Patrzyłem na realoem.com i do mojego auta jest montowany most o przełożeniu 3.45. Na forum wyczytałem że od przełożenia zależy czy przy danych obrotach samochód będzie jechał wolniej lub szybciej. Im mniejsze przełożenie tym auto będzie miało większą prędkość przy mniejszych obrotach. Czyli jak do mojego auta jest most o przełożeniu 3.45 to znaczy że wał się obróci 3.45 raza a koło raz - jeśli wygaduje herezje proszę mnie poprawić.

Pytanie moje brzmi czy muszę założyć most o takim samym przełożeniu czy nie koniecznie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Znalazłem dyfer z przełożeniem 3.38 który chciałbym kupić.

Dyfer pochodzi z auta BMW E46 320ci z 2004r. z silnikiem M54 - ja mam z 2000r. M52TU i teraz zagadka czy znaleziony dyfer będzie pasował do mojego auta? Jest ktoś w stanie podpowiedzieć?