Skocz do zawartości

E70 3.0 si szarpanie przy ruszaniu, problem z ruszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Jestem tu nowicjuszem wiec proszę o pomoc, moja e70 3.0 si nie pracuje tak jak powinna. Na postoju wrzucam bieg i do przodu, jak ma pewien opór np. koło w dołku albo nawet nie zawsze to dodaje gazu i nie idzie - tak jakby skrzynia nie reagowała prawidłowo i nie wrzucała biegu, dam na P i jeszcze raz powtórze manewr to pójdzie, ale dziwne. W trakcie zmiany biegów nie robi tego zazwyczaj płynnie. Mój mechanik mówi że to padnięty prawdopodobnie silnik nastawczy lub sterownik reduktora - rozdzielacza. Sam już nie wiem co może być, olej w skrzyni ok, olej w reduktorze ok, zębatki w silniku nastawczym reduktora też podobno ok. Podobno wyrzuca też błędy lewarka zmiany biegów ale nie wiem o co chodzi.

Opublikowano

Może to być problem skrzyni biegów, która się wyeksploatowała.

Tego dowiesz się poprzez diagnostykę na kompie BMW.

Tak więc albo ASO albo warsztaty serwisowe partnerskie BMW.

Żaden "mechanior" bez w/w diagnostyki, Ci nic prawdziwego nie powie.

Widzę że auto z masz z 2007 i tu pytanie czy serwisowana była skrzynia ?

Automat to piękna sprawa, wielka wygoda,

ale też ma swoje prawa.

Ja serwisuję co 40 tys. i wszystko jest OK.

Trzeba pamiętać, że głowa jest do myślenia

a tyłek do siedzenia.

Nie należy tego zmieniać.

Opublikowano
No i sie okazało że sterownik rozdzielacza napędu padł, ale to nie tak od siebie, gdzies mu wczesniej wilgoć pomogła.