Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Czesc glowna tego postu to pytanie do doswiadczonych uzytkownikow o realia uzytkowania samochodu typu e28 (najchetniej silnik ETA 2,7 ) lub e23 (najchetniej 2,8) jako codziennego samochodu, nie do chuchania tylko do normalnego (z szacunkiem oczywiscie) jezdzenia. Koszty paliwa pomijamy w tej dyskusji.

Tzn. czy podstawowe koszty obslugi tych samochodow sa wysokie w porownaniu do standardowego wozidla np typu Golf IV? Wydaje sie ze sa to stosunkowo proste konstrukcje i czesci typu zawieszeni, klocki itp nie powinny byc drozsze.

Moje pytanie bierze sie stad ze rzutem na tasme zamarzylem sobie e24 i takie kupilem no i sie zakochalem w magii BMW. Jednak wozu absolutnie szkoda na polskie drogi i zimy wiec na razie stoi, powoli przy nim grzebie itd.

Moje normalne auto to Hyundai Coupe z 97roku, w sumie niezawodne i tanie w uzytkowaniu (straszono mnie ze czesci sa drogie a tymczasem czesto firmowe sa tak wyceniane jak do vw!) ale po pierwsze mam juz dosc braku komfortu (prowadzi sie jak gokart) a po drugie zachorowalem na bmw ! i tu zrodzila sie mysl : a gdyby tak zamienic hyundaia na e28 lub (chetniej) e23 (no i jednak trzeba dokladac wiec moze dokladac do czegos z wiekszym potencjalem? - jednak wartosc e23 i e28 rosnie, a poczucie colidnosci jest niesamowite, przynajmniej w moim e24)?

Wiec przy rocznych przebiegach ok 15-20 000 km, generalnie lubie spokojna, wolnoobrotowa jaze (co nie znaczy ze wolna):

-czy codzienne utrzymanie e 28 to duze wydatki np biorac pod uwage nasze fatalne drogi?

-czy jesli jest w stanie ok, nie szrot i nie igla, jest to woz prosty w obludze i bezproblemowy?

-czy w e23 jest podobmnie czy jednak czesci duzo drozsze a robocizna duzo bardziej skomplikowana.

-podkreslam ze woz ma byc do codziennej jazdy, prosze o powstrzymanie sie od komentarzy ze to profanacja itp bo mysle ze nie ma sensu o tym dyskutowac- kazdy korzysta ze swego sprzetu jak chce.

mysle o wozach o wartosci ok 1500-2000 eur.

serdecznie pozdrawiam!