Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja Becia pochodzi z Włoch, i właśnie tam była montowana instalacja gazowa. Ostatnio zacząłem się przyglądać temu całemu mechanizmowi i zauważyłem ze nie mam nigdzie zabezpieczenia na wypadek strzału gazu. Instalator chyba doszedł do wniosku ze taka gorąca Włoszka nie potrzebuje zabezpieczeń . Widziałem ostatnio u znajomego ze miał zmontowaną w obudowie filtra powietrza taką klapkę która w razie większego ciśnienia otwierała się. Tylko teraz pytanie czy w m43 uchroni to wrazie czego przepływomierz? Widziałem tez ze montują taki pierścień z blaszaną klapką na wyjściu z przepływomierza. Tylko to rozwiązanie w razie wystrzału powoduje wypięcie się przewodów. Które rozwiązanie jest lepsze?

Pozdrawiam!

Opublikowano
jezeli mikser jest dostatecznie blisko od przepustnicy lub tak jak u mnie na samej przepustnicy to zadne zabezpieczenia nie sa konieczne, wystrzalow nie bedzie. moze po prostu masz fachowo zamontowana instalacje? w naszym kraju 99% gazownikow postepuje zgodnie z instrukcja napisana na ... UWAGA 1 stronie A4. to zalosne ze tacy ludzie maja pozwolenie na montaz, a nawet nie wiedza na jakiej zasadzie dziala LPG w aucie.
Opublikowano

Chyba pewności nigdy mieć nie można. Nawet jeśli instalacja jest fachowo założona. Ja jeszcze zaczym zacząłem wszystko wymieniać miałem jeden strzał. Okazało sie ze dwie świece prawie nie dawały iskry. Wymieniłem świece i przewody i jak na razie spokój, ale wolałbym się zabezpieczyć.

Pozdrawiam!