Skocz do zawartości

[e38] przekladka silnika ze skrzynia z M62 na M60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam dylemat , mam okazje kupic Ciekawe e38 po lifcie z grubym wyposazeniem , niestety uszkodzony silnik 4.4 ( kasta zdrowa 5hp24) pod domem Stoi rozbite auto żony e38 94r. ze zdrowym motorem V8 m60b30 i skrzynia 5hp18 oraz calym osprzetem spod maski , teraz moje pytanie czy jest mozliwosc "swapu" z m62 na starszy m60? czy jest to raczej malo oplacalne , realne ? pomozecie ?
Opublikowano

Dlaczego miało być mało opłacalne jak masz kompletnego dawcę? Co innego gdybyś chciał kupić stary silnik do poliftowej e38.

Trochę zabawy będzie ale masz dawcę.

A co z silnikiem w tej nowszej e38?

Opublikowano
Co innego gdybyś chciał kupić stary silnik do poliftowej e38
no wlasnie mam stare m60b30 z orzed liftowej i chce wlozyc do poliftu

pekl lancuch i narobil ponoc ambarasu :)

Opublikowano
na pewno będzie pasować, jakiś czas temu było głośno o handlarzu który sprzedał e38 z 2000r za ponad 30tyś a jak się okazało silnik był własnie m60, nowy własciciel dowiedział się o tym w warsztacie gdzie trafiło auto bo w drodze powrotnej po prostu wysrało się olejem na drogę :)
Opublikowano

Tak wiem :) Ale chodziło mi o to że masz dawce a gorzej jeśli byś chciał to robić nie mając dawcy.

Napisz do Maciej v8 On dużo grzebie przy autach i chyba je rozbiera to powinien Ci dokładnie podpowiedzieć jakie rzeczy musiał byś przerzucić. Ale myślę że cały kpl silnik ze skrzynią, komp cała elektryka i pewnie nawet i wydechy.

Opublikowano
danielxc717, dzięki za podpowiedź, jednak trafilo sie e39 z 97r koncówki , w vinie jest 4.4 bez vanosów jak mnie pamiec nie myli - silnik sie wykonczyl wiec wstawili stare m52b20 :mrgreen: :mrgreen: z błyskawicy zrobili żółwika blacharka zdrowa nawet w miare wyposazone jak na ten rocznik, zatem mysle ze jak wstawili m52 to i spokojnie da sie wlozyc m60, skrzynie zmienili na manual 5 biegowy sekwencja zostala z V8 wiec bedzie pasowac mi idealnie, co o tym sadzicie ? nie ma problemu z podlaczeniem V8 m60b30 z manualna skrzynia biegów jesli latala w automacie?? pewnie dziwicie sie ze chce wkladac stary silnik jak mozna byloby cos z m62 zapodac :norty:
Opublikowano
o tym nie pomyslalem w sumie mam V8 "cale" silnik skrzynia komputery ews itp itd , moze przelozyc te felerna skrzynie ktora sie pewnie skonczy za 30-40 tys km no chyba ze wymiana oleju filtrów uratuja jej bebechy zapewne wczesniej nikt tego zabiegu nie robil z tym ze jak z podlaczeniem takiej skrzyni 5hp18 u siebie mam bez "tiptronika" a z tego co sie orientuje R6 528 itp maja tiptronik i te sama skrzynie , moze sie myle jesli tak poprawcie :mad2: :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Manual do V8 bedzie kosztowal wiecej niz caly silnik z osprzętem.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Manual do V8 bedzie kosztowal wiecej niz caly silnik z osprzętem.

Prawda :)

jestem ciekaw czy spasuje moje m60b30 z 5h18 oczywiscie wiadomo ze zawias od e39 , zastanawia mnie zgranie z wałem :mad2: :mad2:

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i jak prace nad autem?
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dopiero zaczelismy prace, troche trzeba bylo w mieszkanko wlozyc najpierw kasy :mad2: :mad2: po majówce wyciagamy piec z e38 :norty: