Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chodzi o to ze mam aktywna tube vibe i chcialem zamontowac w mojej swiezej 5 e39

sprawa zasilania jest rozwiazana bo akumulator jest w bagazniku

jak poradzic sobie z reszta????

a drugie pytanko chodzi o kluczyk

ile kosztuje dorobienie i czy dorobia mi w polsce jezeli auto jest z anglii

a i czy wie ktos moze gdzie moge znalesc instrukcje do e39 po polsku?

dziekuje i pozdrawiam

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

Jeśli jest to tuba aktywna z wejściem typu czincz do podłączenia sygnału to musisz pociągnąć kabel sygnałowy od radia do wzmaka (wyjścia na wzmacniacz do wejścia w tubie na wzmacniacz).

Jeżeli nie masz takiego wejścia w tubie to po prostu podłącz zasilanie "+" "-" i "remote" oraz pociągniaj przewody zasilające głośniki od razia do wzmaka (tuby). Jak zastosujesz się do powyższych wskazówek to będzie grało :)

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano

w tuble ma wyjscie czincz

wiec chyba nie obezie sie bez ciagniecia sygnalu od radia

to najbardziej mnie przeraza

mialem kiedys problemy w vectrze a bmw to nie vectra

bmka wszystko ma zabudowane

pozdro i dzieki

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

Pociągnij czincze z radia do bagażnika (tuby). Kable puść progiem (pod plastikową listwą) od strony kierowcy.

Pamiętaj, że BMW to jest muł do pracy i wszystkie rozwiązania są bardzo proste :D To typowy "traktor" który można szybko i w prasty sposób rozebrać na drobne elementy :D . Jak nie będziesz czegoś wiedział to po prostu pytaj na forum :8)

Pozdrawiam i życzę owocnej pracy :cool2:

Będziesz Musiał Wyprzedzać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zacznę o tyłu: kluczyk = ASO.

Tuba.

1. Zasilanie + z akumulatora,

2. Zasilanie - z karoserii,

3. Sygnały wejściowe może przez dzielnik (trzy rezystory) wziąść z tylnych głośników (a może masz wejście "wysokie" we wzmacniaczu - obejdzie się bez dzielnika),

4. Remote on - jeżeli masz antenę na szybie i wzmacniacz w słupku, to tam się możesz podpiąć z sygnałem remote. Jeżeli nie... jednak musisz auto rozebrać...

Kai
Opublikowano

cze

a wiec tak

Zasilanie zalatwione!! :clap:

Sygnal IN mysle ze tuba powinna filrtowac sygnal wysokie - niskie wiec moze sprawa wejscia tez jest zalatwiona, tylko niewiem czy kable to wytrzymaja.wiec :?:

Remote antena na szybie jest a wzmacniacz to niewiem zabardzo szczeze o co chodzi ale pewnie jest jak jest antena na szybie, jak to zrobic??

dzieki wielkie

pozdrawiam

zycie zaczyna sie po 50i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sygnal IN mysle ze tuba powinna filrtowac sygnal wysokie - niskie wiec moze sprawa wejscia tez jest zalatwiona, tylko niewiem czy kable to wytrzymaja.wiec :?:

Remote antena na szybie jest a wzmacniacz to niewiem zabardzo szczeze o co chodzi ale pewnie jest jak jest antena na szybie, jak to zrobic??

Tak, żeby się dobrze zrozumieć... mówiąc o sygnale "wysokim" mam na myśli napięcie wyjściowe wzmacniacza (czyli paręnaście, parędziesiąt voltów), a nie sygnał o wysokich częstotliwościach. Z tym nie ma problemu. Sygnał "niski" to sygnał o maksymalnej amplitudzie 0dB (775mV/600Ohm), który teoretycznie musiałbyś pociągnąć od radia, ale się przed tym bronimy - jasna sprawa.

Jeżeli masz na szybie tylnej antenę, to w lewym słupku C (tylnym) powinien być wzmacniacz antenowy. Do niego dochodzi zasilanie sterowane z radia, czyli właśnie sygnał "remote", o który też walczymy. Dopowiem od razu, że nie grzebałem nigdy w antenie i wzmacniaczu antenowym w E39. W E34 jest to biały cienki kabel.

Jeżeli powyższe rzeczy się sprawdzą, to ominie cię rozbieranie auta...

Kai
Opublikowano

Kai zgodze sie z tobą. Ale ja jednak wolałbym rozebrać tapicerke i pociągnoć kable do radia (chinche i remote) Z tego co ja sie bawiłem nie przy jednym samochodzie to wiem ze przywysokiej jakości sprzętu dużo to daje. Teraz radja samochodowe mają wbudowane wsobie sterowanie wzmacniaczem (tzn można sobie przyciszać osobno "suba" a np w głośnikach pozostałych sciszyc bas tak avy nie zniekształcały dzwięku przy głośnym słuchaniu).Remote to obojetne z kąd pociągniesz tylko zeby wszystko działało, a możesz jeszcze dodatkowo sobie jakis wyłącznik sprawić (nie wiem czemu ale wiele ludzi decyduje sie na takie rozwiązanie) Ale jeśli naprawde chcesz uniknąć rozbierania tapicerki w samochodzie to tak jak pisze Kai, rezystorki lub jeśli wzmacniacz ma wyjście "highinput" to wiadomo ze już tylko kawałek kabelka wystarczy i sprawa załatwiona.

Pozdrawiam i życze udanych instalacji.