Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy spalanie na poziomie 8-8.5 l/100 jeżdżąc głownie po mieście jeśli chodzi o zimę to normalny wynik jeśli chodzi o ten silnik?

Proszę o wypowiedzi kolegów na temat spalania.. Pozdrawiam

Opublikowano
Teraz jak grzeje autko przy mrozach ~10C rano i jeździe po mieście wychodzi mi 6,5 - 7 max w trasę jak ruszę nawet teraz w zimie spalanie 5 z małym hakiem.
Opublikowano
Tzn miasto miastu nie równe.. Do tego kolega dwa posty wyżej ma silnik (jeśli się nie mylę) M47 troszke więcej pali w stosunku do N47. Filtry i olej wymienialeś?
Opublikowano

Wg mnie spalanie na poziomie 8 litrów po mieście w dodatku w zimie jest jak najbardziej OK :cool2:

Moja 118d po małym mieście paliła ok 6,5 - 7 litrów - więc jak miasto większe i do tego zima to absolunie nie ma się czym przejmować.

Opublikowano
Tak wymieniłem ostatnio olej filtr paliwa powietrza i jestem niemiło zaskoczony tym spalaniem.... przecież to lekka przesada żeby auto 8-9litrów paliło....toż to moją poprzednia e46 150km paliła max 7.5 w mieście...
Opublikowano
Witam,

Czy spalanie na poziomie 8-8.5 l/100 jeżdżąc głownie po mieście jeśli chodzi o zimę to normalny wynik jeśli chodzi o ten silnik?

Ciekaw jestem w jaki sposób chcesz porównać spalanie w mieście? Jeden ma co 10 metrów skrzyżowanie i korek, inny pomyka płynnie 20 km droga z ograniczeniem do 70. Myślisz, ze bedą mieli takie samo spalanie? Sprawdziłeś temperaturę płynu chodzącego ?

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
+/-3 l litry na 100km to czynnik ludzki.... jeden lubi sie toczyć inny nie.. jeden ma 18" inny 16'' automat, reczna skrzynia..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Raczej za dużo , 7 max powinien palić... mi automat pali 7 po mieście (177KM)

Opublikowano

Sprawdzę dziś tę temperaturę,

Auto w manualu, na 16alu z DPFEM, jeżdżę głównie ścisłe miasto, czasami wypad poza ale tego nie liczę,

przez ostatni miesiąc głównie miasto i dlatego jestem zaskoczony tym wynikiem, na 1000km trasie auto przy prędkości do 130 spaliło 6.4.

Przypominam auto po kompletnej wymianie płynów filtrów itp..

Opublikowano
Miasto a miasto, średnia a średnia. Pytanie - jakie miasto, jak często stoi się w korkach, ile razy zatrzymujemy się i ruszamy spod świateł (tudzież przepuszczamy staruszki na pasach) i z jaką dynamiką się poruszamy, z ilu kmów ta średnia, z jakich odcinków etc. Możemy się licytować - też robię 12,8 po mieście jak jestem w nastroju, w trasie 7,2, co nie oznacza, że nie zdarzało mi się zejść do 4,9 ;) Badaj temperaturę, dbaj o Serdelka i nie popadaj w paranoję ;)
Opublikowano
Mi komputer pokazuje średnie zużycie 9.1L (Białystok). Robię przede wszystkim trasę praca-dom i co chwilę mam albo skrzyżowanie albo ogranicznik prędkości (jak jadę bocznymi). W sumie robię 8 km w jedną stronę i widzę, że silnik zaczyna pracować jakoś normalnie dopiero w połowie drogi. W 80% jeżdżę na 3 biegu (1800-2500 obr/m), bo 60 km/h na czwórce, to nie bardzo... (70 km/h jest już znośnie). Stąd pewnie u mnie te 9.1 L. Wcześniej jeździłem E46 316ti (1.8), to palił mi 12L :). Dodam, że nogę mam naprawdę lekką.