Skocz do zawartości

E36 316i 95r 14 litów PB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kilka dni temu stałem się posiadaczem BMW e36 316i. Silnik już na łańcuszku. Klima 2 strefowa. Ogólnie stan dobry, nic nie stuka nie puka, a wnętrze zadbane. Tylko mam jeden problem. Spala 14l PB w małym mieście. Jak temu zapobiedz, jeżdżę w miarę ekonomicznie tzn. Obroty max 3tyś/min. Co może być powodem takiego spalania? Pozdrawiam.
Opublikowano
  • Autor
Niestety nie mam dostępu do livedata ani dataloggera, ale emisja spalin pokazała ok 8x dwutlenek węgla ponad normą. Powiem jeszcze że mając w baku ok 10l przyśpieszyłem i miał taką przerwę w dostawie mocy do kół.
Opublikowano

Masz na myśli chyba tlenek węgla.. ?

Dobra, jak nie masz dostępu do livedata to tak; Najpierw wymień sondę lambda (najbardziej prawdopodobne) i sprawdź czy pomogło. Jeśli nie pomoże, to jako następne wymień przepływomierz. Jeśli to też nie pomoże to będziemy myśleć dalej... aż do skutku.

Opublikowano
  • Autor
Sonda zmieniona :) zlitrażuję i dam znać co mi tam ciekawego wyszło :)
Opublikowano
  • Autor
Na 10l przejechałem 86 km. Myślę że to dobry wynik, ale mam pytanie czy da się coś jeszcze zrobić aby obniżyć?
Opublikowano

Rozwiązanie jest proste - wymień część która niedomaga. Problem tylko w tym, że na forum nie ma wróżek które wskażą ci co jest uszkodzone.

BTW, jak na twój silnik, 11,6l/100km to dość sporo. Jeździsz w korkach / na krótkich odcinkach ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Głownie krótkie odcinku. Sonda wymieniona na nową. Co jeszcze może byś spowodowane wysokim spalaniem skoro 11.6 to duzo? Powiedz co moze być a ja posprawdzam, tak dział forum :)