Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kilka dni temu stałem się posiadaczem BMW e36 316i. Silnik już na łańcuszku. Klima 2 strefowa. Ogólnie stan dobry, nic nie stuka nie puka, a wnętrze zadbane. Tylko mam jeden problem. Spala 14l PB w małym mieście. Jak temu zapobiedz, jeżdżę w miarę ekonomicznie tzn. Obroty max 3tyś/min. Co może być powodem takiego spalania? Pozdrawiam.
Opublikowano
Niestety nie mam dostępu do livedata ani dataloggera, ale emisja spalin pokazała ok 8x dwutlenek węgla ponad normą. Powiem jeszcze że mając w baku ok 10l przyśpieszyłem i miał taką przerwę w dostawie mocy do kół.
Opublikowano

Masz na myśli chyba tlenek węgla.. ?

Dobra, jak nie masz dostępu do livedata to tak; Najpierw wymień sondę lambda (najbardziej prawdopodobne) i sprawdź czy pomogło. Jeśli nie pomoże, to jako następne wymień przepływomierz. Jeśli to też nie pomoże to będziemy myśleć dalej... aż do skutku.

Opublikowano
Na 10l przejechałem 86 km. Myślę że to dobry wynik, ale mam pytanie czy da się coś jeszcze zrobić aby obniżyć?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Głownie krótkie odcinku. Sonda wymieniona na nową. Co jeszcze może byś spowodowane wysokim spalaniem skoro 11.6 to duzo? Powiedz co moze być a ja posprawdzam, tak dział forum :)