Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z racji tego, że brakuje u mnie map w aucie i po przełączeniu na navi jest komunikat, by włożyć płytę, to postanowiłem się za tym trochę rozejrzeć.

Jest u mnie typ Mk1, z ekranem 4:3. Mam do Was drodzy użytkownicy kilka pytań:

1. Czy muszę aktualizować oprogramowanie? Wiem, że nagrywa się je na płytkę z jak najniższą prędkością i wkłada do czytnika, w sumie to żaden problem. Ale czy jest to konieczne? Co to zmieni?

2. Czy mapy i oprogramowanie są zamienne w E38/E39 w tych samych Mk1?

3. Czy mogę wgrać mapy i oprogramowanie Mk2 do Mk1? (Mk3 to już 16:9 więc odpowiedź nasuwa się sama)

4. Gdzie mogę takie mapy znaleźć?

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Mam identyczny czytnik z roku 1995, ten sam soft

1. Nie, masz najnowsze

2. U mnie działały mapy z Renaut Safrane (BMW kupiło tą navi od renaulta w 1995)

3. Nie wiem, ale pomiędzy 1995 a 2005 w renaultach był ten sam czytnik i jest zgodne - bmw chyba przeszło na swoje w okolicy 2000 roku, mapy są wydawane do dzisiaj do 19 letnich aut.

gdzieś w okolicach 2002 wszyscy przeszli na DVD (Nissan/Infiniti), ale dało się kupić auta na tych mapach z CD (na przykład Volvo S80).

strzelam ze mapy mk1 mk2 i mk3 to to samo i podejdzie - dvd nie podejdą tylko.

4. BMW/Renault/Rover/Volvo dowolna z map powinna pójść, lub jej kopia na markowej płycie TDK czy coś, ale generalnie to dowolna płyta nagrana dowolnie, byle nagrywarka była bardzo ok

w reno mam wsadzoną mapę 2011, a w bmw 2009 - to jest polska dość dokładna i spory kawałek europy, nawet nie czuję potrzeby robienia kopii tej z 2011 bo 2009 tez ok,

ale to moje gusta nawigacyjne :) nie wiem czy kolorki jakoś nie są zakodowane w mapach "pod kolor tapicerki auta" lol ;) bo mapa z velsatisa wygląda inaczej kolorystycznie

niż z safrane a jeszcze inaczej ta "z BMW" ;) albo mi się wydaje i navi wkażdym z auto to inaczej wyświetla (vel satis ma 16:9 ale czyta z CD - stary model - gadając komp ale nie

rozpoznaje mowy - coś jak safrane alpine/philips dsp albo ~mk2/mk3 philips dsp) (nie żonglowałem nimi aż tak).

Opublikowano
Okej dzięki :) Nagrałem jakąś mapę od MK2 ale nie czyta mi napęd bo w komputerku pokazuje, żeby włożyć płytę. Będę musiał go rozebrać i porządnie wyczyścić spirytusem :)
Opublikowano

Nie rozbieraj jeszcze tylko nagraj na porządnej płycie i dobrej nagrywarce (+włącz weryfikacje), jutro wsadzę do swojego jakąś inną płytę to powiem co wtedy pisze

ale raczej by nie napisał że płyty brak tylko format nie zgodny czy coś jak była by nie taka = może poczyścić, ten kierunek - ale na moje oko wcześniej próba TDK czy

czymś takim.

też na początek to bym tylko szkiełko przetarł, w moim "przy przebiegu" około 300kkm i 19latach (na liczniku) już kończy się laser CD, ale laser od Navi ma się ok.

Opublikowano

ok, mój wysuwa złe płyty z powrotem, np cd audio :/ więc mam inaczej (soft 1-1/72)

a po wsadzeniu właściwej świecą się 2 światełka na czytniku, tu jest więcej info:

viewforum.php?f=91

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że napęd zrysował mi całą płytkę CD :mad2:

teraz już nie mam innego wyboru niż go rozebrać :)