Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zauważyłem w swojej 520i, że ucieka mi płyn chłodniczy. Nie są to alarmujące ilości, aczkolwiek na około 800-1000km schodzi mi o jedną kreskę na podziałce. Dodam, że gdy samochód stoi to na ziemi mam sucho, musi znikać wewnątrz. I tutaj pytanie: czy może mieć to związek z od czasu do czasu puszczaniem białego dymu zza auta? Nagrzewa się elegancko, temperaturę zawsze trzyma w pionie.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Napewno nie jest to od UPG. Takie minimalne ilości są od połączeń węży do chłodnicy króćców itd na których nawet wycieku nie zobaczysz bo leci płyn jak jest mocno silnik rozgrzany i złapie ciśnienie. Jak masz LPG może być połączenie węzy na trójniku albo przy reduktorze. Sprawdź połączenia węży na opaski czy są dokręcone. Jak masz stare opaski to możesz je wymienić. Szukaj też białego nalotu na wężach i plastikach. Sprawdź czy okolice pompy wody nie są białe albo takie białe kropeczki w okolicach wiatraka bo on tak rozbryzguje płyn jak załączy się wisko.
Opublikowano
Jutro leci do warsztatu na wymianę tarcz to popytam. W każdym razie po zakupie miałem takie w okolicach wiatraka delikatne małe kropeczki.

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano

No to albo obudowa termostatu, uszczelka termostatu, pompa wody albo połączenia dolne lub górne chłidnicy albo wyciek na samej chłodnicy. Z tych właśnie elementów visko pędem rozchlapuje wycieki na taką mgiełkę. Połączenie zbiorniczka z chłodnicą też do spr. Niestety do chłodnicy przez ten plastik co osłania wentylator niewiele chłodnicy widać. Ja musiałem się nieźle nagimnastykować żeby znaleźć wyciek chłodnicy. Jakoś między łopatkami zobaczyłem wilgoć. Ale mi nagle zaczynało ubywać 0,5l na kilkadziesiąt KM.

Musisz popytać tam gdzie robią klimę. Słyszałem, że można kontrast dać do płynu i tak szukać wycieku. Ale jeszcze nikt z forum się nie chwalił. Wtedy rozgrzewasz auto jedziesz na kilkanaście km się przejechać i sprawdzają lampą gdzie widać początek wycieku.

Opublikowano
Trafiony - zatopiony. "Króciec przy głowicy". Kolejna rzecz do ogarnięcia :)

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
Mówię z góry, że ja tego za bardzo nie ogarniam umysłem :mrgreen: Musisz spojrzeć z ukosa prawy/przód pod głowicę. Będziesz miał tam taką rurkę idącą od przodu. I to jest to. Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłem.

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
BTW, możliwe jest uszkodzenie uszczelki pod głowicą albo cuś z tego tytułu?

A-Z

536 - 802 - 804