Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zauważyłem dziś, że nie działa mi ekonomizer. Pokazuje w trakcie jazdy przez cały czas ponad 30l a jak zdejmę nogę z gazu 0l, nie pokazuje wartości pośrednich. Nawet delikatne dotknięcie pedału gazu powoduje, że wskazówka chowa się od razu za 30l. Podczas szukania na forum znalazłem wiele przyczyn:

- strzał w przepływomierz,

- awaria czujnika położenia przepustnicy,

- kondensatorki w liczniku.

Koledzy, którzy pisali o problemach z ekonomizerem mieli jednocześnie problemy z obrotomierzem i czasami z prędkościomierzem oraz temperaturą. U mnie tylko ekonomizer zwariował. Ostatnio, w ubiegłym tygodniu faktycznie nastąpił strzał w przepływomierz aż wypluło silnik krokowy z rury gumowej. Jak sprawdzić ewentualnie poprawne działanie przepływomierza i czujnika położenia przepustnicy? Czy może coś jeszcze być powodem tych anomalii?

Opublikowano
Problem rozwiązałem. Zdjąłem przepływomierz i do niego zajrzałem, okazało się, że klapka zacięła się na maksymalnym otwarciu. Po lekkim podwadzeniu wkrętaczkiem wróciła na swoje miejsce i po kłopocie. Działa bez zarzutu.