Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałem się z wami podzielić wrażeniami z instalacji w mojej E83 bramki Bluetooth firmy Dension. Szukałem na forum, nie znalazłem nic o tym konkretnym modelu (jest sporo o Dension 500).

Historia ma się po krótce tak:

- pomysł - zestaw głośnomówiący BT z opcją streamingu muzyki A2DP zainstalowany w X3. Zależało mi zwłaszcza na dwóch kwestiach - możliwość słuchania MP3 (muzyki, podcastów) bezpośrednio z głośników auta bez względu na model telefonu i na obsłudze połączeń z kierownicy.

- pacjent - E83 Lift 2008, radio Business CD bez zainstalowanej zmieniarki, przyciski R/T i Speech na kierownicy

ZASTRZEŻENIE: Nie pracuję dla Dension ani jakiejkolwiek firmy sprzedającej produkty Dension, tekst ma charakter informacyjny dla innych z równie głupimi pomysłami jak ja :D

Rozwiązanie:

Znalazłem na sieci (początkowo na Allegro, później szukałem dalej) Dension Gateway Lite BT. Jakieś 400zł, fajny wynalazek, ale jeśli dobrze zrozumiałem opisy na stronie producenta brak mu sterowania z kierownicy. Po nitce do kłębka trafiłem na Dension Gateway Pro BT. Cena już znacznie wyższa (670 zł), ale biorąc pod uwagę, że zwykłe słuchawki BT do telefonu kosztują 200-300zł wydała mi się do zaakceptowania. Do tego obsługa iSprzętu po kabelku, pendrive'ów i wszystkiego z Bluetooth (ze szczególnym wskazaniem na sprzęt obsługujący A2DP).

Kupiłem, czas na instalację.

Jak się wpinamy ? Dostarczony kabelek wpinamy w radio (w moim przypadku Business CD z obsługą MP3) w złącze dla zmieniarki. Jeśli zmieniarka jest już w samochodzie dostarczony kabelek działa jako przelotka z odgałęzieniem na podłączenie pudełeczka Dension. Banał. Znacznie więcej roboty jest z montażem mikrofonu, zwłaszcza jeśli tak jak ja uprzemy się, żeby siedział jak z zestawu fabrycznego - w konsolce na podsufitce. Nie rozpisuję się celowo o rozbieraniu plastików itd., większość z was pewnie wie to znacznie lepiej niż ja (mam BMW zaledwie tydzień). Skupię się na najistotniejszych kwestiach i wrażeniach z użytkowania.

Konsolkę Dension zamocowałem w schowku - warto jest mieć do niej dostęp, bo mamy na niej porty USB do podłączania pendrive'a z MP3. Można oczywiście schować konsolkę gdzieś w czeluściach pod konsolą samochodu i wyprowadzić na zewnątrz niewielki moduł z portami (do dokupienia osobno za coś ponad 100 zł). Póki co - nie potrzebuję, może zmienię zdanie :-). Podłączone, przekręcamy kuczyk i....już !

Nic nie trzeba kodować w kompie auta,znajdujemy w telefonie urządzenie bluetooth i po sprawie. Przyciski na kierze magicznie działają, można odbierać, kończyć połączenia, wyszukiwać w adressbooku - wszystko wyświetla się na ekranie radia (u mnie) lub wyświetlaczu między zegarami lub jeśli ktoś ma na panelu Navi. W opcjach Dension (dostępne przez radio) włączamy jeszcze opcję "BT Audio" i można słuchać muzyki bezpośrednio z telefonu. Oczywiście zarówno radio, CD jak i MP3 kulturalnie wycisza się przy przychodzącym połączeniu. Bajka. Prawie.

Jak dotąd zauważyłem jeden problem. Jeśli w telefonie mam włączoną komunikację BT i po prostu wsiadam do samochodu zestaw podłącza się jako "zwykły" bluetooth. Muszę wyłączyć w telefonie BT, włączyć ponownie i wtedy mam połączenie jako urządzenie A2DP (rozmowy jak i streamowanie muzyki).

Kolejna "upierdliwość" - gdy koś dzwoni należy najpierw nacisnąć na kierownicy R/T (przejście w tryb telefonu) a dopiero potem "Speach", żeby odebrać rozmowę. Zakończenie rozmowy to już prosta sprawa - znowu naciskamy "Speach". Nie wiem jak działa fabryczny zestaw, ale domyślam się, że podobnie. W każdym razie wyobrażam sobie prostszą obsługę.

Ostatnia sprawa - to ona głównie skłoniła mnie do napisania postu - ustawienia Dension za pośrednictwem radia. W manualu jest to opisane super zawile, sam musiałem dojść co i jak. W razie pytań służę pomocą, mam już nieco doświadczenia, zwłaszcza z Business CD :-). Jak ktoś chce się podpinać pod Navi to pewnie niewiele podpowiem...

Pozdrawiam, Andrzej

Opublikowano
Wiesz...wszystko fajnie ale podobne zestawy były już opisywane jednak mnie interesuje jeden szkopuł: jak z jakością muzyki ??
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Hmm, szukałem, ale o tym modelu Dension nic nie znalazłem, a przynajmniej dla mnie istotne jest jak taki gadżet działa w szczegółach. Mniejsza o to, odpowiadając na Twoje pytanie: audiofilem nie jestem, o zwykły przeciętny słuchacz muzyki. W moim odczuciu jeśli jest jakakolwiek różnica pomiędzy dźwiękiem przez bluetooth a tym z CD to ja jej nie słyszę.
Opublikowano

Ogólnie piszę,iż temat poruszany :mrgreen: :mrgreen:

Dobrze,ze jesteś zadowolony a to najważniejsze prawda ??

Ja akurat nie jestem zwolennikiem tego rodzaju wynalazków ale nie wszystkim musi to odpowiadać :wink: :wink:

• 1 rok później...
Opublikowano
Cześć,

Chciałem się z wami podzielić wrażeniami z instalacji w mojej E83 bramki Bluetooth firmy Dension. Szukałem na forum, nie znalazłem nic o tym konkretnym modelu (jest sporo o Dension 500).

Historia ma się po krótce tak:

- pomysł - zestaw głośnomówiący BT z opcją streamingu muzyki A2DP zainstalowany w X3. Zależało mi zwłaszcza na dwóch kwestiach - możliwość słuchania MP3 (muzyki, podcastów) bezpośrednio z głośników auta bez względu na model telefonu i na obsłudze połączeń z kierownicy.

- pacjent - E83 Lift 2008, radio Business CD bez zainstalowanej zmieniarki, przyciski R/T i Speech na kierownicy

ZASTRZEŻENIE: Nie pracuję dla Dension ani jakiejkolwiek firmy sprzedającej produkty Dension, tekst ma charakter informacyjny dla innych z równie głupimi pomysłami jak ja :D

Rozwiązanie:

Znalazłem na sieci (początkowo na Allegro, później szukałem dalej) Dension Gateway Lite BT. Jakieś 400zł, fajny wynalazek, ale jeśli dobrze zrozumiałem opisy na stronie producenta brak mu sterowania z kierownicy. Po nitce do kłębka trafiłem na Dension Gateway Pro BT. Cena już znacznie wyższa (670 zł), ale biorąc pod uwagę, że zwykłe słuchawki BT do telefonu kosztują 200-300zł wydała mi się do zaakceptowania. Do tego obsługa iSprzętu po kabelku, pendrive'ów i wszystkiego z Bluetooth (ze szczególnym wskazaniem na sprzęt obsługujący A2DP).

Kupiłem, czas na instalację.

Jak się wpinamy ? Dostarczony kabelek wpinamy w radio (w moim przypadku Business CD z obsługą MP3) w złącze dla zmieniarki. Jeśli zmieniarka jest już w samochodzie dostarczony kabelek działa jako przelotka z odgałęzieniem na podłączenie pudełeczka Dension. Banał. Znacznie więcej roboty jest z montażem mikrofonu, zwłaszcza jeśli tak jak ja uprzemy się, żeby siedział jak z zestawu fabrycznego - w konsolce na podsufitce. Nie rozpisuję się celowo o rozbieraniu plastików itd., większość z was pewnie wie to znacznie lepiej niż ja (mam BMW zaledwie tydzień). Skupię się na najistotniejszych kwestiach i wrażeniach z użytkowania.

Konsolkę Dension zamocowałem w schowku - warto jest mieć do niej dostęp, bo mamy na niej porty USB do podłączania pendrive'a z MP3. Można oczywiście schować konsolkę gdzieś w czeluściach pod konsolą samochodu i wyprowadzić na zewnątrz niewielki moduł z portami (do dokupienia osobno za coś ponad 100 zł). Póki co - nie potrzebuję, może zmienię zdanie :-). Podłączone, przekręcamy kuczyk i....już !

Nic nie trzeba kodować w kompie auta,znajdujemy w telefonie urządzenie bluetooth i po sprawie. Przyciski na kierze magicznie działają, można odbierać, kończyć połączenia, wyszukiwać w adressbooku - wszystko wyświetla się na ekranie radia (u mnie) lub wyświetlaczu między zegarami lub jeśli ktoś ma na panelu Navi. W opcjach Dension (dostępne przez radio) włączamy jeszcze opcję "BT Audio" i można słuchać muzyki bezpośrednio z telefonu. Oczywiście zarówno radio, CD jak i MP3 kulturalnie wycisza się przy przychodzącym połączeniu. Bajka. Prawie.

Jak dotąd zauważyłem jeden problem. Jeśli w telefonie mam włączoną komunikację BT i po prostu wsiadam do samochodu zestaw podłącza się jako "zwykły" bluetooth. Muszę wyłączyć w telefonie BT, włączyć ponownie i wtedy mam połączenie jako urządzenie A2DP (rozmowy jak i streamowanie muzyki).

Kolejna "upierdliwość" - gdy koś dzwoni należy najpierw nacisnąć na kierownicy R/T (przejście w tryb telefonu) a dopiero potem "Speach", żeby odebrać rozmowę. Zakończenie rozmowy to już prosta sprawa - znowu naciskamy "Speach". Nie wiem jak działa fabryczny zestaw, ale domyślam się, że podobnie. W każdym razie wyobrażam sobie prostszą obsługę.

Ostatnia sprawa - to ona głównie skłoniła mnie do napisania postu - ustawienia Dension za pośrednictwem radia. W manualu jest to opisane super zawile, sam musiałem dojść co i jak. W razie pytań służę pomocą, mam już nieco doświadczenia, zwłaszcza z Business CD :-). Jak ktoś chce się podpinać pod Navi to pewnie niewiele podpowiem...

Pozdrawiam, Andrzej

mam ten problem od dawna. Szukam rozwiązania problemu.

Mam X3 E83 z 2004 roku mam oryginalny zestaw, dużą navi oraz słuchawkę w podłokietniku, która działa na bluetooth.

U mnie jest tak, że mój smartfon widzi auto przez bluetooth po wpisaniu pinu z dokumentacji auta udało się go sparować, ale nie działa.

działa jedynie po umieszczeniu karty w miejscu w podłokietniku.

Myslę, ąby zastąpić moduł fabryczny innym i pozbyć ie słuchawki z auta, ale czy ma szansę działać smartfon zamiast oryginalnej słuchawki?

Teoretycznie wydaje sie możliwe, ale nie chce kupowac co rusz moduły i próbować, z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano
Bo u Ciebie telefon inny niż w podłokietniku nie będzie działał.Mozesz odłączyć i wrzucić Parota i masz pełne sterowanie jak w fabrycznym
Opublikowano
Bo u Ciebie telefon inny niż w podłokietniku nie będzie działał.Mozesz odłączyć i wrzucić Parota i masz pełne sterowanie jak w fabrycznym

Dziękuje, ale nadal nie daje mi spokoju jedna rzecz, mianowicie co jeśli wymontuje moduł w bagażniku i dam w to miejsce inny moduł bluetooth?teoretycznie powinno działać?

Marzy mi sie takie rozwiązanie abym wsiadał do auta i żeby to wszystko grało jak w oryginale tzn i z poziomu kierownicy i radia i smartfona, w sumie mam dubek karte, ale kłopot za każdym razem wyłączac i włączac smartfon na rzecz tego w aucie, a ponad to ten w aucie to Motorola i nie zbyt to udany był pomysł Chłopaków z BMW aby takie słuchawki montowac fabrycznie

Opublikowano

Dziękuje, ale nadal nie daje mi spokoju jedna rzecz, mianowicie co jeśli wymontuje moduł w bagażniku i dam w to miejsce inny moduł bluetooth?teoretycznie powinno działać?

Marzy mi sie takie rozwiązanie abym wsiadał do auta i żeby to wszystko grało jak w oryginale tzn i z poziomu kierownicy i radia i smartfona, w sumie mam dubel karte, ale kłopot za każdym razem wyłączac i włączac smartfon na rzecz tego w aucie, a ponad to ten w aucie to Motorola i nie zbyt to udany był pomysł Chłopaków z BMW aby takie słuchawki montowac fabrycznie

Opublikowano
Moduł o którym mówie podpina się za panelem głownym na zasadzie plug &play i dziala jak fabryczny.Przeciez nie pisałbym tego gdybym sam nie użytkował tak ???Działa jak fabryczny tylko sa dwa rodzaje: jeden wyswietla kontakty na monitorze navi a drugi nie.Kwestia ceny.
Opublikowano
Moduł o którym mówie podpina się za panelem głownym na zasadzie plug &play i dziala jak fabryczny.Przeciez nie pisałbym tego gdybym sam nie użytkował tak ???Działa jak fabryczny tylko sa dwa rodzaje: jeden wyswietla kontakty na monitorze navi a drugi nie.Kwestia ceny.

Ok robi się przyjemnie. Ja mam oryg dużą nawigacje i chce miec komunikaty na ekranie . Możesz podac te modele dokładnie jaki mam kupić? Po zamontowaniu opisze jakie wrażenia i czy dam radę samodzielnie to zrobic tzn czy sa gotowe kostki kable itd...

Z góry dziękuję

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Chciałbym odświeżyć temat. Zastanawiam się nad dokupieniem tego interfejsu do E39 z dużą navi. Chciałbym w związku z tym zasięgnąć opinii użytkowników dension gateway pro bt czy warto w niego zainwestować? Jak wygląda na codzień wygoda użytkowania? Jak z jakością rozmów i połączeń?

• 2 lata później...
Opublikowano

Hej,

sorki, że odgrzewam kotleta ale mam pytanie do autora postu.

Jak masz ustawione zworki na urządzeniu Dension? Wszystkie w pozycji ON?

Pozdrawiam,

TP

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli chcesz korzystać z zestawu głośnomówiącego samochodu, włącz 5 na on, resztę zostw na off. W przypadku zamontowanego zestawu bluetooth firmy DENSION, ustaw wszystko na off. Za jakiś czas dorzucę zdjęcia z montażu i opis konfiguracji (chwilowy brak czasu :P). Mam u siebie zamontowany DENSION PRO BT; korzystam z zestawu głośnomówiącego w aucie - jak dla mnie jest to dużo wygodniejsze a jakość również jakby lepsza :) Muzykę odtwarzam przez telefon z serwera domowego NAS, a połączenia telefoniczne mogę odbierać z kierownicy, jak również zegarka gear s3. Wszystko działa jak należy, a montaż przeprowadziłem samodzielnie. Kierownica umożliwia przerzucanie muzyki z serwera domowego, SPOTIFY lub innych serwisów w locie bez żadnych problemów. Mam też podłączony connector port oraz kable do ipada (który możesz też de facto połączyć przez bluetooth). Jest bajeczka, po odpaleniu auta telefon łączy się z bluetoothem auta (zegarek mam podłączony na bieżąco), a do urządzenia DENSION musisz podłączyć się za kążdym razem sam (po prostu kliknij na sparowane urządzenie DENSION w telefonie). W razie jakichkolwiek problemów, pisz na priv.

BTW telefony odbieram naciskając tylko i wyłącznie jeden przycisk (jednorazowo z kierownicy), głosowo mówiąc do telefonu lub do zegarka - nic dodać nic ująć - BAJECZKA :)

Jeszcze jedna rzecz. W installation manual masz szkic odnośnie kabla (mały czarny 4-pinowy MOLEX), który musisz podpiąć do złączki zestawu DENSION (jeżeli chcesz korzystać z mikrofonu DENSION), lub do zestawu głośnomówiącego BMW (ja wybrałem tą opcję - rysunek po prawej na stronie 6).

Pozdrawiam :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, mam problem z urządzeniem dension pro bt w bmw x3 e83. Posiadam radio business z nawigacją (wyświetlacz na środku konsoli)

Po demontażu radia połączeniu urządzenia plug&Play włączyłem zapłon i radio przestało reagować na sterowanie, wyświetlacz raz się otworzył raz zamknął, ponadto zostawiłem sprawę bo spieszylo mi się do pracy a tu pierwsze skrzyżowanie i brak kierunków oraz na desce check od poduszki powietrznej....zatrzymałem się, fizycznie podłączyłem kostke z urzadznia dension i check znikł oraz wróciły kierunki, jednak nadal brak sterowania radiem, czy jest ktoś w stanie pomóc? Pozdrawiam