Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Jestem tutaj nowy, więc proszę o zrozumienie. Mam problem ze swoim bmw e87 serii 1 w dieslu 122km. Zacznę od początku, być może to przybliży po części problem. Ostatnio regenerowałem dyferencjał, ponieważ strasznie huczał. Pojeździłem miesiąc i tym razem coś zaczęło "pykać". Tzn. podczas rozpędzenia auta i puszczenia sprzęgła (auto na biegu) były słyszalne takie stuki. Stuki wydawały się szybkie podczas większej prędkości i mniejsze gdy auto jechało coraz wolniej. Dziś przydarzyło mi się coś dziwnego. Zmieniając pas zarzuciło mnie i auto przestało przyspieszać. Na szczęście zaraz był parking więc od razu udało mi się ładnie zaparkować auto i sprawdzić co się stało. Problem jest następujący; auto odpala, po wrzuceniu biegu i dodaniu gazu nic się nie dzieje. Biegi wchodzą bez sprzęgła, lecz po wrzuceniu każdego biegu słychać opór silnika. Obrotomierz działa, lecz licznik pokazuje prędkość 0. Nie wiem co może być przyczyną awarii. Najbardziej obawiam się, że może być to sprzęgło + dwumas.

Bardzo proszę o pomoc :(

Opublikowano
Raczej to jest napewno sprzeglo i dwumas... koszt czesci 2tys + robocizna zalezy u kogo ... Pozdrawiam
Opublikowano
Raczej to jest napewno sprzeglo i dwumas... koszt czesci 2tys + robocizna zalezy u kogo ... Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź!

A można wykluczyć półoś, przegub oraz dyfer? sprzęgło nie sprawiało przed awarią żadnych odznak użycia (nie ślizgało się, nic nie chrobotało oraz po awarii nie było czuć spalenizną)..

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź!

A można wykluczyć półoś, przegub oraz dyfer? sprzęgło nie sprawiało przed awarią żadnych odznak użycia (nie ślizgało się, nic nie chrobotało oraz po awarii nie było czuć spalenizną)..

Oczywiscie tego tez nie mozna wykluczyc, jesli sprzeglo nie sprawialo przed awaria zadnych problemow... moze byc tez to co napisales.

Pojedz do kogos kto sie zna albo sam zagladnij pod spod samochodu to wykluczysz , półośke, przegub ... dyfer jak miales robiony to niepowinien, ale sprawdzic tez mozna. Ale moim zdaniem jak Ci biegi wchodza bez sprzęgła to raczej to co napisalem... . Pozdrawiam

Opublikowano
Jednak problemem jest prawdopodobnie dyferencjał. Wszystko zostało zdemontowane i przy wyciąganiu wyleciała prawa flansza z dyferencjału, wylał się olej i po sprawie. Jutro odsyłam uszkodzony dyfer do mechanika (jest na gwarancji).