Skocz do zawartości

kupno e36 na jednopunkcie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam ogromną ochote kupic sobie bmw e36, i ostatnio sie doszukalem e36 318i. Tyle ze z zwyklym gazem. Chcialbym sie dowiedziec jaka jest wasza opinia na temat tego gazu, czy to będzie dobrze jechalo czy raczej ominąć takie auto?
Opublikowano
nie wiem nic o jednopunktach ale mam 318 m40 1992 ze zwykłym gazem i jestem zadowolony, w tej chwili mam 334000 przebiegu, gaz spisywał się źle na początku do czasu, aż wymontowano silnik krokowy i wstawiono regulator-pokrętło, w tej chwili tez czasami faluje na postoju ale nie zwracam na to uwagi, znajomy elektromechanik stwierdził ze jak chodzi to może chodzić jak jest (możliwe, że to sonda), wsiadam i jadę, spala mi max 11 litrów, jak jadę spokojnie, jednostajnie 90-110 to nawet raz zszedłem poniżej 8litrów, a średnio 10, powoli zaczyna mi wzrastać spalanie oleju, ale tragedii nie ma, dużo z tego co tutaj piszą to ekstremalne przypadki, jak to na forach, o wycierającym się rozrządzie, pękających głowicach, zapowietrzaniu się układu..........mam ochotę zamienić na coś nowszego ale jest w moich rękach z 9 lat i wiem co mam, trochę korozja go atakuje przy progach ale koła się kręcą
Opublikowano

Ja przesiadłem się teraz do 318i z gazem sekwencyjnym z 2.5TDS-a również w E36. Powiem tak. Różnica jak dla mnie ogromna. Tds pracował kulturalnie, ciągnął jak głupi, stawał bokiem nawet jak czasem się nie chciało. Cóż 318i to nie jest auto do ścigania a tylko do jazdy. TDS-em można było się już troche pobawić z różnej maści wieśwagenami, czego nie można powiedzieć o M40. Mam silnik w idealnej kondycji ale to nie to. Zrozumiałe. Po przesiadce palił mi 13l LPG. Próbowałem ciągnąć wyżej biegi żeby chodź trochę zapomnieć o tej różnicy w mocy. TDS palił mi 7l. M40 już teraz gdy przywykłem bierze 10l LPG przy czym nie ma żadnych problemów. Tankujesz i jedziesz. Ale moje zdanie jest takie, że jak E36 to tylko od 2.0 w górę. Mniejsze silniki są bez sensu. Zużycie paliwa nie wiele większe a mocy nieporównywalnie więcej. Dla niedowiarków i krytyków silnika TDS do dam tylko tyle. Jak dla mnie idealny Turbo Diesel. Nigdy wcześniej nie jeździłem tak kulturalnym, szybkim i oszczędnym jak na tę moc i pojemność autem. Byłem bardzo zadowolony z tego silnika. Dosłownie nic się nie działo. Niestety auto rozbiłem...

Wracając do tematu, bo nieco od niego odbiegłem to mam Mercedesa z instalacją na mikserze. Cóż mogę powiedzieć. Jeżdzi... Puki gaz jest dobry, świece nowe to jeździ jak na benzynie....