Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie jestem posiadaczem E30 1.6 73 kW zaraz po zakupie autka, zabrałem się za wymianę rozrządu i płynów ustrojowych ;) rozrząd komplet nowe roleczki i pasek firmy INA, olej motula, filterki Filtrona. Po złożeniu wszystkiego w całość i zalaniu nowym płynem chłodniczym Becia gotuje się wskażnik )na czerwone pole) sprawdzałem termostat w gorącej wodzie otwiera się, wisco "klei" jak trzeba. Przed wymianą było wszystko elegancko. Czy po zalaniu płynem wystarczy odpowietrzyć tym korkiem co jest przy chłodnicy( mały niebieski na wkrętak krzyżakowy) czy jeszcze w innym miejscu ? Proszę o pomoc i z góry dziękuje ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogólnie w m40 są dwa odpowietrzniki. Jeden na chłodnicy, drugi na obudowie termostatu. Wyciągałeś termostat i dobrze go zamontowałeś???

PZDR>

Opublikowano
Odkręcałem oby dwa, leci z nich płyn. Termostat strzałką do góry. Termostat wywaliłem, zagotowałem w wodzie otwiera się. Kiedy silnik się zagrzeje wąż od głowicy gorący od termostatu zimny. Termostat się nie otwiera w bloku ? odkręcając odpowietrznik na termostacie leci gorący płyn ale wąż nadal chłodny. Wisco na ciepłym silniku można zatrzymać ręką, dziś montuje nowe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wisko nie zaprzęgli jeśłi w chłodnicy nie ma gorącego płynu. Jeśli w wodzie się otwiera termostat a w aucie nie to znaczy ze jest źle zamontowany i o coś się zawiesza.

PZDR>

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam w końcu wolna chwila ;) termostat był źle włożony :oops: auto już się nie grzeje, ale teraz się nie dogrzewa :( wskazówka zatrzymuje się na 1 kresce przed pionem. zauważyłem wyciek przy trójniku plastikowym przed samą nagrzewnicą postaram się go zlikwidować w najbliższym czasie.