Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

temat jak w tytule... podobno się nie da, ale że czasem jestem uparty postanowiłem spróbować. niestety stanąłem w miejscu i liczę na jakieś wskazówki

Od początku:

- w samochodzie seryjnie jest navi 16:9, tuner Becker BM w bagażniku, dołożone MFL - jakość dźwięku wszystkim znana :/

- zakupiłem radio alpine CD53 z MIDem

- podłączyłem alpine zamiast beckera i MIDa do odpowiednich przewodów z tej samej wiązki żeby już przodu nie pruć

Efekty:

- działa pełne sterowanie radiem z MIDa (częstotliwość, stacje, balans, bass itd, cd, głośność, włączanie)

- MID nie wyświetla komunikatów spalania itd (co jest dziwne..)

- działa sterowanie z kierownicy i uwaga: podczas odtwarzania CD i kliknięciu 'następny utwór' na wyświetlaczu 16:9 pojawia się napis 'CD TRACK 05' przykładowo czyli alpine jest w stanie wysłać jakieś dane które wyświetlą się na monitorze

- niestety nieaktywna jest cała lewa strona przy monitorze 16:9 (prawa działa w pełnym zakresie tj. menu, komputer, navi)

Wziąłem się za analizowanie kodów ibus wysyłanych i odbieranych przez poszczególne urządzenia. Kodem wysyłanym przez board monitor w momencie przyciśnięcia lewej gałki jest: F0 04 68 48 06 D2 adresatem jest ID68 czyli radio

Żeby przekonać się w czym jest problem potrzebuję listy kodów wysyłanych z MID'a jednak nigdzie nie mogę jej znaleźć .. czy ktoś z Was ma dostęp do takiej wiedzy? Potrzebny np kod generowany w momencie przyciśnięcia gałki czyli załączenia alpine

Zakładając że kody się różnią i dlatego nie udaje się sterować alpine z monitora to czy jest jakakolwiek możliwość zmiany wysyłanych przez lub odbieranych przez poszczególne urządzenia kodów?

• 3 tygodnie później...