Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy temat oraz post, więc z góry przepraszam za błędy:)

Otóż mam problem ze swoim BMW E39 2.5 TDS z 1997 roku. Generalnie był problem z paleniem na ciepłym silniku, diagnoza głowiczka pompy. Więc wedle diagnozy owa częśc została zmieniona wraz z nowym nastawnikiem. Po wymianie nie można za żadne skarby ustawic auta. Odpala bez problemu już, na ciepłym i zimnym, natomiast z obrotami jest problem. Jak ustawimy na nastawniku dawkę mniejsza to auto mniej faluje, lecz bardzo słabo reaguje na pedał gazu, jak większą to wkręca się, lecz buda cała się telepie. Regulacja oczywiście razem z podłączeniem do serwisówki Boscha. Co jeszcze dziwne, auto po nocy odpala, pracuję ładnie tak z 3minuty, jak się rozgrzeje problem z obrotami wraca. Wtrysk sterujący, wtryskiwacze, czujniki wszystkie, dosłownie mechaniczne rzeczy wszystkie sprawdzone i sprawne. Rozrząd nowy i dobrze poskładadny. W trakcie regulacji przy przesuwaniu pompy komputer jakby nie widzi zmian, na maxa opóźnie zapłon to na komputerze pokazuje, iż jest w normie;) I moje pytanie jest takie czy może komputer sterowania silnika jest już kaput? raz spaliło mi bezpieczniki od sterownika silnika, poza tym jak pisałem wyżej nie widzi zmian przy regulacji pompy ( kable sprawdzne, wszędzie sygnał dochodzi ) Już tracę nadzieję powoli, bo już wszystko sprawdzane było. co radzicie Koledzy ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a co Ci napisać ?

masz typowe objawy regenerowanej pompy z nastawnikiem niewiadomego pochodzenia

ile dałeś za naprawę ?

kumpel w 2006 roku za sam nastawnik dał 2500 zł i następnie miał z nim takie problemy jak opisujesz a dodatkowo czasami auto miało tak niskie wolne obroty że silnik gasł

a żeby było ciekawiej to wcześnie nastawnik miał dobry ale dał pompę uszczelnić i mu go ukradli - podmienili