Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam impas i nie wiem co robić dalej....

e39 520i touring manual z 04.2000. Wszystko w aucie działa poprawnie, a mimo to nie da się odczytać jakiegokolwiek (za wyjątkiem DME) modułu w INPA / DIS (między innymi ADSem Nerwusa :) ) testując przez złącze DLC (20 pin) a PASOFT / INPA przez OBDII. Sprzęt diagnostyczny 100% sprawny, jestem tego pewien.

Śledząc schematy linii BUS prostym testem zalecanym przez BMW wykluczyłem brak komunikacji pomiędzy I-BUS M-BUS P-BUS (używając multifuncji sprawdziłem działanie załączanych funkcji) - tu wszystko jest OK. Postawiłem na brak przejścia na DIAGNOSIS LINE, zmieniłem zatem zegary na brytyjskie - brak różnicy.

Odpinałem kolejne moduły , poza AIRBAG odpiąłem chyba wszystko. Zero różnicy.

Tu muszę wspomnieć, iż auto ma naprawiony sterownik ABS/ASC BOSCH 5.7 w niemczech. Na zegarach (wersja HIGH - IKE) palą mi się kontrolki ABS ASC AIRBAG.

Zabrałem się za podłogę i sprawdzanie bezpieczników od strony pasażera - wszystko ok. Od strony kierowcy złącze (obok X183) było skorodowane, odciąłem i poprawnie wlutowałem nowe. Po tym zabiegu pojawiło się napięcie po zapłonie na pinie 17, 16 i 4 w DLC. Nadal mam brak napięcia na pinie 20...

Napięcia w złączu DLC (20 pin) na włączonym zapłonie:

PIN 19 i KIELICH = OK

PIN 14 i 19 = 12,2 (na włączonym silniku 14V)

PIN 14 i KIELICH = 12,2 (na włączonym silniku 14V)

PIN 16 i 19 = 10,7 (na włączonym silniku 14V)

PIN 19 i 20 = brak napięcia

PIN 17 i 19 = 10,1

PIN 1 i 19 = 0 (na włączonym silniku 6,5V)

PIN 2 i 19 = 12,2 (na włączonym silniku 14V)

PIN 12 i 19 = 1,05V (na włączonym silniku 13,8V)

PIN 4 i 19 = 12.1V (na włączonym silniku 14V)

PIN 7 i 19 = 11,5V (na włączonym silniku 13,2V)

Z ciekawości zapytam, może głupio, czy jest możliwość "wpięcia się" w dowolny moduł by przeprowadzić diagnostykę pojedynczo lub całościowo?

EDIT: Naprawione. Uszkodzone kostki wspólne K-BUS. Po naprawia śmiga aż miło :)