Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Zdecydowałem się na zakup podgrzewacza cieczy chłodzącej (http://www.podgrzewaczesilnika.pl/oferta/2/). Jest to niewielkie urządzenie złożone z pompki i grzałki przepływowej służące do podgrzewania płynu chłodzącego przed uruchomieniem silnika. Zasilane jest prądem przemiennym 220V. Kupiłem taki ogrzewacz gdyż samochód parkuję na swojej posesji i nie mam problemu z pociągnięciem kabla zasilającego. Chodzi mi o to aby rano - szczególnie podczas ostrych mrozów - uruchamiać samochód prawie jak w lecie. Według opisu montażu należy wpiąć grzałkę w mały obieg cieczy. I teraz najważniejsze: ponieważ gumowe rurki cieczy chłodzącej są dość ciasno upakowane proszę o poradę w który miejscu najlepiej byłoby się wpiąć? Myślałem o wpięciu się przed nagrzewnicą kabiny ale z tego co zauważyłem to zawór otwierający nagrzewnicę jest sterowany elektrycznie więc przy wyłączonej stacyjce będzie w pozycji zamkniętej i ciecz nie będzie krążyła - czy mam rację?. Druga propozycja to wpięcie się w miejsce wskazane strzałką:

http://static.pokazywarka.pl/i/2484496/954635.jpg

Proszę o wszelkie opinie.

Student

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy tej cenie i ograniczonym zastosowaniu (tylko 22v) nie lepiej poszuakć używanego webasto na benzynę?? Kupisz od 500-700 złotych ustawiasz zegar i z dyńki.

PZDR>

Opublikowano

Myślałem o ogrzewaniu postojowym jednak przez dwa lata w cenie 500-700 nie znalazłem ani jednego KOMPLETNEGO jak i 100% działającego układu - to raz. Dwa - 700 zł to jednak dwa razy więcej niż 360 zł. Trzy - szansa na to, że będzie działało niezawodnie o wiele większa. Poza tym chodzi mi o podgrzanie rano, po południu daję jakoś radę.

Student