Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Dziś chciałem przedstawić swój drugi problem z moją Bunią z którym jakiś czas już walczę ale postanowiłem zasięgnąć języka od Was.

Otóż od dość dawna padły zegary tj poziom paliwa, obrotomierz, ekonomizer i temperatura, wszystko na raz a na liczniku pojawia się błąd EEPROM-IKE.

Kiedyś czytałem, żę akumulator słaby takie akcje może zrobić, więc wymieniłem na nowy bosha. Problem dalej ten sam był.

W Inpie pokazywał się błąd zapewne wam znany:

191 IKE-EEPROM error, codingincorrect/incoplete

Error freqency : 40

Invalid working area

Error present

Więc dalej szperam internet i gdzieś wyczytałem aby Pasoftem zrobić sumę kontrolną czy coś takiego.

Spoko mówię, zawsze wszystko wolę zrobić sam niż liczyć na pseudo fachowców. Zakupiłem Pasoft wszystko elegancko instaluje, odpalam no i pokazuje w IKE też błąd, więc dalej do dzieła wchodzę i szukam w opcjach coś podobnego co kiedyś wyczytałem. Było - kliknąłem, wyszło na końcu OK - mówię udało się bo błędu nie ma:D Dla pewności zmieniam interfejs i podłączam INPE a tam także błędu nie ma. Zadowolony z siebie wsiadam do auta, ponowny zapłon i błąd jest a zegary po odpaleniu dalej leżą;/

No i teraz już nie chce się dalej denerwować i sam kombinować, więc prosiłbym bardzo o pomoc.

Bledu jak mówiłem ani Inpa ani Pasoft już nie pokazuje;/

acha test zegarów pokazuje wszystkie wskaźniki elegancko.

Czekam na jakieś pomysły.

Pozdrawiam.

edit:

nie mogłem czekać na jakąś poradę i grzebałem dalej w opcjach Pasoft, no i udało się ożywić zegary;) wszedłem w opcje coding data->recoding i tam zaznaczyłem jakąś opcję z IKE w nazwie, potem write i ok. po tym zabiegu zegary ruszyły.

niestety to chodz baaardzo duży sukces wciąż na liczniku pojawia się błąd EEPROM-IKE i teraz komp go widzi.

Jak się tego pozbyć na stałe?

Opublikowano

Jednak moja radość była dużo przedwczesna...

Ruszyły zegary ale nie wszystko, ekonomizer dalej leży a co najgorsze działający wcześniej prędkościomierz zdechł;/////

Tak więc teraz mam błąd EEPROM-IKE nie działający prędkościomierz i ekonomizer, na pewno nie jest to czujnik ABS więć prosiłbym o jakieś wsparcie i jutro będe kombinował dalej bo dziś to trzeba już odpocząć i obejrzeć w spokoju mecz;)

Pozdrawiam i czekam na pomysły.

Opublikowano

Jakiś czas temu sprawdzałem to było 14.1, akumulator ma z pół roku, a problem z licznikiem miałem dawno jednak dopiero teraz wziąłem się za to konkretnie ze względu na wolny czas.

Fakt jednak przy dzisiejszym diagnozowaniu i staraniu się ożywić licznik, co nie do końca jak mówiłem się udało, po wielokrotnym włączaniu zapłonu akumulator padł i musiałem go odpalić na kable.

Czy słaby akumulator mógł spowodować że padł prędkościomierz mimo że udało się wzbudzić wskaźnik poziomu paliwa, obrotomierz i temperaturę?

P

Opublikowano

Już dużo czytałem i widziałem że różnie licznik wariuje.

Ja bym porządnie naładował aku o ile nie jest padnięty i do wymiany i sprawdził napięcie na nim a jak będzie ok to sprawdź na plusie pod maską czy jest tyle samo.

Opublikowano

Dzięki za pomoc i na pewno to też sprawdzę ale dopiero pon-wt, nie do końca jestem przekonany czy w tym tkwi problem chodź biorę to pod uwagę jak najbardziej. Jak ktoś będzie miał inne pomysły to bym prosił o pomoc dalej. Jutro zakoduje w Pasoft zegar tak jak było wcześniej i jeśli prędkościomierz ruszy a reszta padnie czyli wróci do stanu początkowego to myślę, że problem będzie dalej tkwił w prawidłowych ustawieniach i zakodowaniu licznika. Nie znam się na tym za bardzo więc narazie robię to metodą prób i błędów.

O wszystkich etapach postępu bądź braku będę informował jak również czekał na sugestie;)

EDIT:

Więc jest tak jak myślałem jeśli ustawie opcje IKE coding compete to na liczniku działa wszystko oprócz prędkościomnierza i ekonomizera, jak zrezygnuje z tej opcji to działa jedynie prędkościomierz a reszta leży;/

jak sobie z tym poradzić?