Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy macie pomysł co może powodować takie schorzenie:

- 335i (f30), skrzynia automatyczna, xdrive

- puszczam gaz, prędkość spada i w przedziale od 120 do 110 km/h pojawia się z tyłu z lewej strony dźwięk, który kojarzy mi się z dźwiękiem zużytego łożyska jaki słyszałem w poprzednim samochodzie

- zjawisko jest powtarzalne w 100% dokładnie w tym przedziale prędkości

- dźwięk znika gdy (w tym przedziale) dodam gazu

W ASO sprawdzili łożyska i oczywiście ściemniają, że to naturalne odgłosy - jednak moim zdaniem naturalne nie jest, że dźwięk pojawia się dokładnie w pewnym przedziale prędkości, dosłownie jak by był włączany.

Gdzieś wyczytałem, że skrzynka VTG może "gryźć się" z oponami, po zmianie opon zjawisko może zniknąć.

Ale pytanie czy w tym momencie jakiś moduł nie ulega stopniowemu uszkodzeniu - skoro coś wydaje dźwięki to jakaś praca (tarcie) musi być wykonywana na jakiś elementach...

Kolejne pytania: w jaki sposób odwołać się (i do kogo) od opinii ASO (niezależny ekspert, prawnik?)

Gdyby zmiana opon pomogła, to wadę ma chyba zestaw: maszyna + opony, pytanie więc kto powinien pokryć koszty opon (gwarantem opon podobno nie jest bmw polska tylko producent opon)?

Przejmowanie całkowitej kontroli nad światem - postęp: 0,000000001%
Opublikowano

jechać do innego ASO :D

a opon nie masz po ząbkowanych? albo innych niż na tabliczce....?

Opublikowano

standardowe 18 runflat z konfiguratora...

na dniach zmienię na zimowe 17 runflat i się okaże...

ale dziwne jest to, że dźwięk pojawia się precyzyjnie w zakresie prędkości 120-110 i znika przy dodaniu gazu lub zejściu poniżej przedziału

nie znam zbytnio się na mechanice, ale na intuicję wynikającą z ogólnego rozumienia świata to guma raczej nie powinna powodować takich zjawisk (i dawać brzmienia o harmonicznych przypominających coś metalicznego)...

Przejmowanie całkowitej kontroli nad światem - postęp: 0,000000001%
Opublikowano
sprawdź jeszcze czy koła masz dokręcone. Mi raz wulkanizator nie dokręcił koła na tylnej osi i problem "znikał" po jak dodawałem gazu.