Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam w aucie fabryczny wzmacniacz bmw.Nie wiem czy ma to zwiazek z moim pytaniem ale chciałbym wiedziec czy glosniki w bmw wszystkie maja wspolna mase czy kazdy z nich ma oddzielna mase.

Pozdrawiam

Pawel

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To zależy od wzmacniacza. Jeżeli oryginał jest mostkowy (na 80% tak), to głośniki NIE MAJĄ WSPÓLNEJ MASY, każdy przewód jest dołączony do wzmacniacza, bo napięcie spoczynkowe na nim to połowa napięcia zasilania. Jeżeli wzmacniacz ma przetwornicę, to głośniki mogą mieć wspólną masę, ale nie zaleca się ich łączenia ze względu na izolację galwaniczną wtórnej części przetwornicy (bolałoby elektronikę, gdyby gdziekolwiek dostało się na przykład +50V).
Kai
Opublikowano

Dzieki

A czy wspolna masa mam rozumiec jako masa karoseria samochodu ? W takim wypadku wystarczyłoby podlaczyc miernik do mas dwóch kabli głośnikowych i sprawdzić czy jest przejscie syganłu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzieki

A czy wspolna masa mam rozumiec jako masa karoseria samochodu ? W takim wypadku wystarczyłoby podlaczyc miernik do mas dwóch kabli głośnikowych i sprawdzić czy jest przejscie syganłu.

W takim przypadku może się to źle skończyć dla miernika lub wzmacniacza.

Jeżeli masz wzmacniacz mostkowy, to ŻADEN z przewodów nie jest masą. W obu panuje napięcie, tylko, że w przeciwfazie (tak można uzyskać sinusoidę o amplitudzie dwukrotnie większej niż napięcie zasilania). Jeżeli jest to wzmacniacz z przetwornicą (podwyższenie napięcia zasilania wzmacniacza), to jest szansa, że nie jest w mostku i wtedy mają wspólną masę, ale nie zalecam łączenia jej z masą samochodu.

Ogólnie, najlepiej jest odżałować i pociągnąć osobne kable z każdego głośnika/zestawu wielodrożnego do wzmacniacza.

Kai