Skocz do zawartości

Duże wibracje przy przyśpieszaniu na 3 biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od roku jestem posiadaczem e36 1.8TDS 96r. Mój problem polega na wibracjach budy i waleniu gdzieś z tyłu samochodu przy przyśpieszaniu na 3biegu ale tylko przy zakresie obrotów 2000-2300. Od samego początku problem występował tylko, że drgania te były dużo mniej odczuwalne. Teraz te wibracje/walenie jest już bardzo mocne i trzeba coś z tym zrobić. Jeśli w tym zakresie obrotów delikatnie dodaje gazu to bicia/walenia nie ma. W sumie to ostatnio zauważyłem ten problem na 2biegu od ok 3700obr. Co może być przyczyną? Podpora sprawdzona wygląda na ok, gumy pod skrzynią też ok, poduszki pod silnikiem w normie..

Przy okazji mam jeszcze problem z hamowaniem. Przy hamowaniu do prędkości 50-60km/h strasznie wibruje mi kierownica(lewo-prawo) a poniżej tej prędkości problem nie występuje. Problem zaczął sie jakieś pare miesięcy temu i wg mnie się pogłebia.. Tarcze raczej nie są zwichrowane. Nie jeżdzę tym autem jakoś agresywnie (w sumie nawet jakbym chciał to nie ma za bardzo czym :) ) Zawieszenie przednie sprawdzane miesiąc temu (wymieniony sworzeń wahacza i łącznik stabilizatora - myślałem, że to usunie problem). Przy naprawie zauważyłem, że mam lekki luz na łożysku w jednym kole czy to może być przyczyną? Łożysko nie wyje i nie ma tam żadnych oporów i w sumie nie wiem czy należy je wymieniać z tego powodu?