Skocz do zawartości

Pomocy telepie przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie telepie kierownica przy hamowaniu tarcze wymienione klocki koncówki drążków luzów niby nie ma. Czy to moze byc piasta krzywa? Bo tak sugeruja ale wierzyc mi sie niechce. Jak jade wolniej to hamuje takimi szarpnieciami . Pomóżcie. Pozdrawiam
Opublikowano

Najczęściej telepie gdy wyrąbany jest wahacz i tuleja o oznaczeniu nr 5 i 6

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/obrazek/3578/686x484

U mnie gdy była uwalona tuleja nr 6 to myślałem że mi kierownice z ręki wyrwie. Jeśli wahacze są ok to trzeba sprawdzić bicie piasty/tarczy zegarem. Jesli tam wszystko będzie ok to sprawdź czy felga albo opona nie jest wygięta w jajo ;)

Przy hamowaniu siła przenosi się do przodu i bardziej odczuwane jest jajo na kole.

U siebie w 740i też długo walczyłem z biciem przy hamowaniu, ostatecznie wrzuciłem nowe OE piasty oraz tarcze, klocki i regenerowane zaciski od 750i. Problem znikł.

Czasem jest tak, że tłoczek w zacisku już nie domaga i nie cofa się. Tarcza nagrzewa się do dużych temperatur i wygina się.