Skocz do zawartości

Eksploatacja 3.0sd v 3.0d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupic E70 , zastanawiam sie nad w/w silnikami

Czy ktos moze powiedziec czy czesci sa drozsze do 3.0sd niz jak do 3.0d

Jaka jest roznica w spalaniu? Chodzi mi glownie o miasto?

Gdzie mozna kupic czesci , przejrzalem allegro ale tam nie ma za duzo czesci nowych , jest sporo uzywanych a wiadomo ASO kosi rowno za czesci i robote?

Pozdrawiam

Opublikowano

Hej,

mogę wypowiedzieć się tylko od strony 3.0 d.

Części kupuję w polecanym na forum sklepie części do bmw.pl, wszystko tam dostaniesz, po dobrych cenach. Sprawy mechaniczne robię sam bądź z pomocą znajomego mechanika. Od diagnostyki pewnie w okolicy też kogoś znajdziesz ( to konieczność). Jak chcesz jakieś konkretne koszty daj znać (zrobiłem już dość sporo).

Wydaje mi się, że różnicy żadnej w eksploatacji 3.0d i 3.0sd nie ma, bo niby gdzie? Płynów tyle samo, zawieszenie to samo, jedynie biturbo robi różnicę.

Patrząc racjonalnie (nie stosować :) ) - jak kupisz trupa i padnie turbo = większe koszty naprawy. Ja jednak jakbym miał wybierać drugi raz brałbym mocniejszy motor, mocy nigdy za wiele :cool2: Chip tuning to oczywista konieczność. Wersję biturbo możesz już robić na ok 320 KM i 600 Nm, poczytaj trochę forum a wszystkiego się dowiesz.

Co do spalania to przy normalnej jeździe w mieście (gdy ciasno jadę spokojnie/ jak pusto to but) 11-12 l. Trasa 9-10. Maksymalny eco driving 8,5 l.

Sprzedaję swoją Bunię, jakbyś był zainteresowany to pisz na priv. Uprzedzam, że cena wysoka , ale auto absolutny top.

pozdro,

Sylwek

"Dobry Boże, co się dzieje z tym światem? Popatrz tu z nieba i przypierd.l granatem."

Alpina B10 V8 4,6

E61 Edition Sport - rodzinne kombi

E39 530i 2002r - moja pierwsza miłość