Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zarejestrowani
Opublikowano

E53 xdrive a e70 xdrive to juz inne systemy na innym osprzecie i softach, w e53 to sie zgodze ze tam bylo tak jak pisales :cool2:

Wszystkie nowsze modele z xdrivem tzw II i III generacji mają zdecydowanie wieksza tolerancję :cool2:

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
W BMW nie wskazane jest zamienianie opon miedzy osiami.

Gdyż ? Ja od zawsze robię przekładkę w trakcie sezonu aby opony w miarę równo się ścierały przez co wydłużam ich okres żywotności (tak sobie tłumaczę :) ) i wymieniam pełnymi kompletami nie dwójkami.

Gdyż tak jest napisane w instrukcji obslugi :D Myśle, ze chodzi o to, ze koła tylnej osi są ustawione w negatywnie i opony układają sie do takiego ustawienia. Opon tez powinno sie używać tych z gwiazdka jako homologowanych do danego typu zawieszenia. Co do napędu xdrive to mam u siebie oryginalne mpakietowe 18 i na tylnej osi dystanse H&R 10mm i nic sie z napędem nie dzieje więc nie jest jakiś mega delikatny.

Opublikowano
E53 xdrive a e70 xdrive to juz inne systemy na innym osprzecie i softach, w e53 to sie zgodze ze tam bylo tak jak pisales :cool2:

Wszystkie nowsze modele z xdrivem tzw II i III generacji mają zdecydowanie wieksza tolerancję :cool2:

Proponuje ci poczytać czym różnią sie te skrzynki a nie pisać o jakiś większych tolerancjach.Tolerancje na co? ,na głupotę użytkownika?

Pomiędzy ATC300 jaka znajduje sie w twoim samochodzie np a ATC500 z E53 jest różnica koła zębate-łańcuch,poza tym nic nie zostało w nich zmienione.Zasada działania jest taka sama.Nie piszę tutaj o elektronice bo ona z uszkodzeniem mechanicznym w razie czego nie ma nic wspólnego.

Zreszta niech każdy robi jak uważa mnie to rybka, nawet na 13-stkach na jednej piascie niech jeżdżą

Pozdrawiam :mrgreen:

Opublikowano

Sorry za off-topic! Od niedawna posiadam E61 530xd i ostatnio zainteresował mnie zestaw felgi 20" + opony:

przód: szerokość felg 9" z oponami 245/35/20

tył: szerokość felg 10" z oponami 285/30/20

Zdjęcie poglądowe tych felg:

http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/36/02/47/40/3602474099

Czy w aucie z napędem AWD muszę obowiązkowo zakładać wszystkie opony w jednakowym rozmiarze?

Jak to jest z szerogością i wysokością opony? Czy ktoś jeździ na 20" i czy to ma sens?

---

Jeszcze przy okazji mam pytanie w sprawie lusterek zewn., czy powinny składać się obydwa czy tylko prawe?