Skocz do zawartości

[E38 735iA] Napięcie akumulatora po postoju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie do użytkowników E38 i E39 z różnymi wersjami silnikowymi, czy możecie napisać jakie macie napięcie na akumulatorze po dłuższym postoju? Wydaje mi się, że w mojej spada za szybko, chociaż pobór prądu mam w normie (sprawdzali przed założeniem akumulatora). Jeśli to możliwe to napiszcie jakie macie napięcie na aku bezpośrednio po dłuższej trasie i np. po tygodniowym postoju. Jaki silnik i jakiej firmy akumulator i o jakiej pojemności.

Mój aku to BlackPower by Varta 100 Ah Ca/Ca, prąd ładowania mam 14V, napięcie na aku po dłuższej trasie to max 12,7V, po tygodniowym postoju (bez alarmu) 12,49V, a po dwóch tygodniach było 11,98. Akumulator nie ma nawet roku.

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/

Opublikowano

Mój aku jest z 98r jeszcze niestety oryginalny. Nie mam z nim najmniejszych problemów a napięcie po jeździe miałem 12,8V. Pojemność aku to 95Ah

Co do dłuższych postojów to auto w moich rękach więcej niż 4 dni nie stało nieużytkowane więc nie jestem w stanie odpowiedzieć. Teoretycznie aku powinien mieć 12v więc nawet jak byś chciał dać na gwarancję to pewnie jej nie uznają

Opublikowano
Zgodnie z tym co piszą w instrukcji akumulatora to napięcie poniżej 12,50 wskazuje na wyładowanie akumulatora i przy tym napięciu powinno się już go wyjąć z auta i doładować, tylko że u mnie takie napięcie pojawia się już po tygodniu i to nawet w przypadku gdy akumulator jest kompletnie odłączony od instalacji auta. Auto stoi czasem tydzień, czasem dwa, bo wykorzystuje je do jazdy w trasie, tylko że wtedy robi w ciągu weekendu 500-700 km, wiec akumulator powinien się w pełni naładować. U mojego taty akumulator po takiej trasie ma 13,1V, mój nigdy takiego wyniku nie osiągnął, więc sądzę że jest uszkodzony.

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/