Skocz do zawartości

320i vs 320d ? Co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wcześniej pytałem o to czy wybrać passata, ale stwierdziłem, ze to samochod dla mojego ojca a nie dla mnie i szukam BMW.

Teraz pytanie co wybrać, wcześniej mialem 320d w e46 po lifcie nie narzekałem ani razu, lecz jak trafie na słaby egzeplarz diesla w e90 to bedzie bolalo.

W 320i chyba nie ma co sie zapsuc ale spalnie w miescie to ok 11-12 litrow z tego co wiem, wiec 3 a nawet 4 ltry roznicy na 100km...

Budzet mam do 37k

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano

Ja jak czytam wątki o benzynach to się zaczynam zastanawiać czy BMW ma w tych modelach jakiś dobry silnik.

Benzynowe 2.0 - problemy z wtryskiwaczami, cewkami - i to powtarzające się. Niedawno był spory wątek użytkownika, który dłuuuuugi czas się bujał z tym i ciągle silnik nie pracował poprawnie

Benzynowe 3.0 - jak wyżej plus był wątek o złej geometrii głowicy i tu koszty masakryczne

Ja na razie na swoją benzynę nie narzekam ale już zaczynam się czuć jak część użytkowników Diesla - jeżdżę myśląc ciągle o tym czy coś nie padnie i na diagnozę wydam kupę kasy i zmarnuje mnóstwo czasu - o naprawie nie mówiąc.

Może panikuję za bardzo, niby jeżdżę rok bez problemów. Ale w sumie czytając forum to podstawy do paniki są...

Opublikowano
  • Autor

ja szukam tylko 4cyl ze wzg na koszty.

Znajomy ma 320i 170km to wymieniał wszystkie cewki, ale poza tym raczej nie narzeka.

W dieslu boje sie o dwumasy, trubiny, wtryski, koło pasowe itp

Ale czy warto kupować beznyne pakować dużo wiecej kasy na paliwo ?

Rope bede mial mozliwosc odliczyc najprawdopodobniej.

Opublikowano
Jak trafisz na trupa to czy benzyna czy diesel B...M...W..tki
Opublikowano
Może panikuję za bardzo...

Panikujesz za bardzo :)

Opublikowano

W poprzednim wątku nie pisałeś jeszcze gdzie będziesz głównie jeździł.

Miasto? Trasa?

W mieście na krótkich odcinkach zdecydowanie lepiej benzynę. Diesel nie rozgrzeje się porządnie i wyjdzie Ci spalanie dużo wyższe niż 7-8 litrów. Czytałem sporo wpisów użytkowników Diesla i niektórzy w mieście na krótkich odcinkach mieli 9-10 litrów na setkę.

Na trasę Diesel lepszy i ekonomicznie uzasadniony :-)

Opublikowano
  • Autor

W tgodniu miasto, w weekendy trasa, rocznie 20tys

Diesel w mecie mi palil 8-9 litrow przy dynamicznej jezdzie w miare. Miasto mam male jedne swiatla.

Wiec miedzy benz bede miec 4 litry roznicy wiec sporo, a diesla odlicze

Opublikowano

#bezel141

Przez zakupem szukałem benzyny, oglądałem dwie sztuki E91 320i 140KM ze skrzynią manualną i z automatem... Powiem tak, trzeba kręcić wysoko obroty w tym motorze, żeby jechał...

Diesel wiadomo ma wyższy moment obrotowy i nawet ten 143KM lepiej sobie radzi z tą masą auta...

Opublikowano
  • Autor

Ja jezdzilem 320i 150km to fajnie sie zbiera - jak moje przeszle e46 320d

320d w manualu nie jezdzilem wiec ciezko mi powierdziec :/