Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wcześniej pytałem o to czy wybrać passata, ale stwierdziłem, ze to samochod dla mojego ojca a nie dla mnie i szukam BMW.

Teraz pytanie co wybrać, wcześniej mialem 320d w e46 po lifcie nie narzekałem ani razu, lecz jak trafie na słaby egzeplarz diesla w e90 to bedzie bolalo.

W 320i chyba nie ma co sie zapsuc ale spalnie w miescie to ok 11-12 litrow z tego co wiem, wiec 3 a nawet 4 ltry roznicy na 100km...

Budzet mam do 37k

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano

Ja jak czytam wątki o benzynach to się zaczynam zastanawiać czy BMW ma w tych modelach jakiś dobry silnik.

Benzynowe 2.0 - problemy z wtryskiwaczami, cewkami - i to powtarzające się. Niedawno był spory wątek użytkownika, który dłuuuuugi czas się bujał z tym i ciągle silnik nie pracował poprawnie

Benzynowe 3.0 - jak wyżej plus był wątek o złej geometrii głowicy i tu koszty masakryczne

Ja na razie na swoją benzynę nie narzekam ale już zaczynam się czuć jak część użytkowników Diesla - jeżdżę myśląc ciągle o tym czy coś nie padnie i na diagnozę wydam kupę kasy i zmarnuje mnóstwo czasu - o naprawie nie mówiąc.

Może panikuję za bardzo, niby jeżdżę rok bez problemów. Ale w sumie czytając forum to podstawy do paniki są...

Opublikowano

ja szukam tylko 4cyl ze wzg na koszty.

Znajomy ma 320i 170km to wymieniał wszystkie cewki, ale poza tym raczej nie narzeka.

W dieslu boje sie o dwumasy, trubiny, wtryski, koło pasowe itp

Ale czy warto kupować beznyne pakować dużo wiecej kasy na paliwo ?

Rope bede mial mozliwosc odliczyc najprawdopodobniej.

Opublikowano

W poprzednim wątku nie pisałeś jeszcze gdzie będziesz głównie jeździł.

Miasto? Trasa?

W mieście na krótkich odcinkach zdecydowanie lepiej benzynę. Diesel nie rozgrzeje się porządnie i wyjdzie Ci spalanie dużo wyższe niż 7-8 litrów. Czytałem sporo wpisów użytkowników Diesla i niektórzy w mieście na krótkich odcinkach mieli 9-10 litrów na setkę.

Na trasę Diesel lepszy i ekonomicznie uzasadniony :-)

Opublikowano

W tgodniu miasto, w weekendy trasa, rocznie 20tys

Diesel w mecie mi palil 8-9 litrow przy dynamicznej jezdzie w miare. Miasto mam male jedne swiatla.

Wiec miedzy benz bede miec 4 litry roznicy wiec sporo, a diesla odlicze

Opublikowano

#bezel141

Przez zakupem szukałem benzyny, oglądałem dwie sztuki E91 320i 140KM ze skrzynią manualną i z automatem... Powiem tak, trzeba kręcić wysoko obroty w tym motorze, żeby jechał...

Diesel wiadomo ma wyższy moment obrotowy i nawet ten 143KM lepiej sobie radzi z tą masą auta...

Opublikowano

Ja jezdzilem 320i 150km to fajnie sie zbiera - jak moje przeszle e46 320d

320d w manualu nie jezdzilem wiec ciezko mi powierdziec :/