Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy normalne jest że INPA zwraca mi błąd sondy lambda a DIS nie?

W przypadku innych błędów INPA i DIS zawsze były zgodne, ale tutaj akurat nie mogą się dogadać :D .

Opublikowano

Naprawdę nikt nie ma zdania w tym temacie?

Czy może być tak że przykładowo w INPA'ie mam jakieś stare skrypty i wówczas INPA pokazuje "głupoty"?

Opublikowano

Jeszcze mi się to nie zdarzyło, numer błędu powinien być ten sam w inpa i disie.

Wrzuć może obraz błędu z inpy.

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Moduł do własnej konfiguracji świateł E39 sprzedam!

icon3.png BMW E36 316i M43

icon1.pngBMW E61 530D M57N

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I ktoś ma pomysł dlaczego INPA pokazuje błąd a DIS nie?

Rozumiem że te programy działają tak że tylko odczytują błędu zapisane gdzieś w pamięci auta, zgadza się? Czy może INPA i DIS "na żywo" testują poszczególne elementy i na podstawie otrzymanych odpowiedzi stwierdzają czy błąd jest czy go nie ma?

Czyli skoro INPA widzi błąd to znaczy że jest on jest zapisany gdzieś w pamięci auta?

Opublikowano

Wiesz co ?? Ja miałem też taką samą historię w X3 ale dawno :shock: :shock: :shock:

Kasowałem i kasowałem i nic nie dawało ale DIS nic nie wskazywał.Nie poradziłem sobie ( auta już nie posiadam) ale dla mnie to też było bardzo dziwne :mad2: :mad2: :mad2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

No widzisz. Czyli nie tylko ja mam ten problem :D.

Ale myślę na tym forum uda nam się jakoś znaleźć odpowiedź.

Czy ktoś kto zna zasadę działania programów diagnostycznych może udzielić odpowiedzi na pytanie (które już w sumie wcześniej zadałem).

Mianowicie pytanie brzmi:

Jak działają programy diagnostyczne analizując moduł DDE?

Odczytują tylko błędy zapisane gdzieś w pamięci auta?

Czy może wysyłają jakieś "testy na żywo" do poszczególnych modułów i na podstawie odpowiedzi od tych modułów stwierdzają czy jest błąd czy też nie?