Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem, gdy otwieram auto albo czasem dojeżdżam po dłuższym odcinku do domu słyszę metaliczne hałasowanie rytmiczne po prawej stronie z tyłu. Na początku myślałem że to pompa paliwowa mi już siada i się coś zapowietrza etc ale wczoraj odkryłem dziwną rzecz. Regulowałem zagłówek pasażera i gdy przesiadłem się na środek po odpięciu pasów powraca on do położenia maxymalnie w dół. I wtedy usłyszałem ten dźwięk. metaliczne dudnienie przez jakieś 15 sekund. Zastanawiam się co to może być. Mozę to silnik zagłówka chce dociągnąć go w dół a ktoś na siłę go wyciągnął i coś się na trybach po tentegowało. Przyznam że nie wiem co to może być. Jak zdejmuje się tylną kanapę ?? Chciałbym się dostać do tych silniczków. Czasami zacina się też roletka tylna słychać stukanie ale nie ma efektu nie opuszcza się w dół. Słychać że silniczek niby reaguje ale jednak się przycina. No chochliki elektryczne mi się zalęgły w aucie jak nic. Pomocy koledzy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozwiązanie zagadki. Okazało się ze któryś z moich pasażerów był tak nadgorliwy że chciał obniżyć ręcznie elektryczny nagłówek i na silę go wepchnął kawałek a potem sobie wysiadł. Po zdjęciu siedziska i oparcia okazało się ze mechanizm opuszczający zagłówek ma pewną plastikową listewkę która prowadzi go po gwintowanym pręcie napędzanym przez silniczek. Na dole są odboje i gdy mechanizm wyczuwa opór - dno - zatrzymuje silniczek. Przez to pęknięcie plastik się naddawał w momencie maxymalnego opuszczenia wiec opór był zbyt słaby i pracował koło 10 sekund hałasując jak ruski traktor. Za każdym razem gdy ktoś odepnie pas albo otwieramy samochód mechanizm opuszcza zagłówki dla komfortu widoczności kierowcy.

Nadgiąłem troszkę odboje kombinerkami żeby wystawały z milimetr wyżej i po kłopocie. Nie warto ruszać było całości bo bałem się że coś się jeszcze bardziej popsuje.

Piszę o tym ponieważ dźwięk słychać w środku jak i na zewnątrz auta a u mnie akurat było to w okolicach pompy paliwa więc już prawie kupiłem nową gdy coś mnie tknęło gdy wysiadała koleżanka. Pozdro.