Skocz do zawartości

BMW E34 3.5 B10 Alpina Oeldruck Motor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem z komunikatem Oeldruck Motor.

Silnik M30B35 254 hp

Przebieg 188000 km.

Po uruchomieniu silnika kontrolka cisnienia oleju gasnie ,nie wazne czy stoi bez uruchamiania dzien czy tydzien gasnie i nie zapala lecz ten komunikat caly czas sie pojawia.

Wymienilem czujnik cisnienia oleju i to samo kontrolka gasnie a ten komunikat caly czas mnie denerwuje.

Wiec kupilem Manometr do sprawdzania cisnienia oleju i zrobilem test.

Zimny silnik na wolnych obrotach mial 4 bar na pelnych troche ponad 5 bar

Cieply silnik 0.7 bar na wolnych i 5 bar na wyskokich obrotach .Problem tkwi prawdopodobnie w elektryce lub w komputerze.

Jezeli jestescie w stanie mnie na cos naprowadzic byl bym wdzieczny.

Dziekuje z gory i pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym zaczął od modułu Check Control, jest w skrzynce bezpieczników, czarne szerokie pudełko. Kiedyś u mnie coś źle stykał (nie do końca był włożony) i pojawiały się błędy których nie było. Wystarczyło docisnąć, ale mogą być też zardzewiałe styki.

Ja mam podobny problem teraz, tylko u mnie był błąd + świecąca kontrolka. Teraz jeżdżę non stop z manometrem i chyba przyjdzie mi reanimować pompę oleju...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki kolego za podpowiedz musze przyznac ze byla prawie trafna, poradzil mi fachowiec zebym sprawdzil wlasnie ten modul a jezeli to nie pomoze to wymiana licznika i udalo sie:)

Chyba bym nigdy do tego sam nie doszedl ze to moze byc wina licznika.

dziekuje i pozdrawiam