Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie, podobno od otwierania bagażnika zimną jak jest lód zaczął mi schodzić clear na krawędziach od strony szyby tylniej i powoli zwiększa się, czy można zrobić coś aby zatrzymać ten stan,a by clear juz bardziej nie schodził??

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie w E36 właśnie skończyłem walkę ze schodzącym klarem. Ale w moim to była raczej wada fabryczna (dlaczego sądzisz, że w Twoim to jest od otwierania oblodzonego bagażnika?). Schodził na ramkach drzwi od strony kierowcy - przednich i tylnych i na tym malutkim "parapeciku" drzwi przy spodzie szyby. Reszta drzwi wyglądała dobrze. W ocenie lakiernika, tylko ponowne lakierowanie wchodziło w grę - i się nie mylił.

Oddałem samochód - przednie drzwi udało się uratować - tzn. lakierowane były tylko te elementy gdzie schodził klar (do "zagięcia" drzwi), ale tylne - okazało się, że z małą "pomocą" klar zaczął schodzić z jeszcze z niższych części drzwi, które wyglądały niby dobrze, więc musieli lakierować całe drzwi.

Także albo działasz bardzo szybko i sam zabezpieczasz miejsce - "byle było" najlepiej klarem. Albo od razu do lakiernika. U mnie od pojawienia się pierwszego pęcherzyka powietrza pod klarem do łuszczących się kawałków o wymiarach 10x5 cm (dwie takie łaty były na przednich drzwiach - ramce) minęło ok. 7-8 miesięcy.