Skocz do zawartości

e36 1.8is pali benzynę razem z gazem/zamiast gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój problem wygląda tak, że obojętnie czy chce jechać na benzynie czy na gazie, to auto pali mi benzynę.

Jak jeżdżę na benzynie to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jeśli przełącze na gaz (mam sekwencję), kontrolka od gazu pali się normalnym ciągłym światłem, generalnie wydawać by się mogło że jadę na gazie, gdyby nie to, że jeśli mam mało benzyny w baku, to zaraz mi jej brakuje... Mogę jechać np 100km teoretycznie na gazie, z tym że wskazówka od benzyny cały czas leci w dół, aż w końcu brakuje benzyny i wtedy auto chodzi tak jakby na dwa cylindry, szarpie, trzęsie się, obroty skaczą ciągle od 400 do 1500 (jak zdejmę nogę z gazu, auto zgaśnie), jeśli dam gaz w podłogę to obroty skaczą od 1000 do 2000. Nie da się w ten sposób przekroczyć 40km/h i dojechanie podczas takiego zjawiska do najbliższej stacji jest "lekko problematyczne".

Miał ktoś takie objawy jak ja?

Co może być przyczyną?

Pozdrawiam i czekam na jakąś pomoc :)

Opublikowano
Jeżeli na benzynie jest dobrze , to znaczy że masz moim zdaniem złą mapę wgraną odnośnie mieszanki , bynajmniej mi się tak wydaje , ogólnie ostatnio robiłem trasę 900 km , i miałem troszkę mniej benzyny niż zawsze , zrobiłem ponad 300 km i zaświeciła mi się rezerwa, i tak do końca trasy , po postoju nadal się świeciło , też myślałem o tym ale już się w to nie wgłębiam. Moim zdaniem masz coś źle ustawione.
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź.

Czyli sam nie dam rady tego zrobić, muszę jednak odwiedzić gazownika :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałeś racje, był jakiś problem z oprogramowaniem, naprawa kosztowała 80zł :)

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.