Skocz do zawartości

problem ze sterowaniem radiem z kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Koledzy mam problem ze sterowaniem radiem z kierownicy. Tempomat działa bez zarzutu. Wyczytałem w necie że to wina taśmy ale po jej wymianie to samo tempomat działa a radio nie. Może coś przy radiu się odłączyło, jak myślicie co może być nie tak, gdzie szukać przyczyny? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Opublikowano
Musisz sprawdzic połącznia na kablach. Kiedyś zakładałem multifunkcje do siebie i też mi radio nie działało. Podczas montażu modułu świateł odłączył się kabel (nie miałem szybkozłączek). Radio jest sterowane jednym kablem - K-bus i jeśli nie ma przejścia od multifunkcji do radia to nic nie bedzie działac. W radiu, o ile pamiętam K-bus jest na pinie 7 w takiej dużej kostce, ale sprawdz w WDS. Prawidłowo założona multifukcjia łączy sie z K-busem w module świateł ale można ją połączyc gdziekolwiek - w całym aucie jest jeden wspólny K-bus - kabel biało-czerwony z żółtymi kropkami. Weź miernik i sprawdzaj po kolei przejścia: wtyczki multifunkcji, wtyczki za taśmą, wejście na module świateł, wtyczka na radiu. W WDS masz opisane numery pinów i kolory kabli.
Opublikowano
Dzięki maroek już wiem gdzie szukać. kierownica jest fabryczna nie dokładana więc w module świateł muszę szukać i przy radiu.A co to jest WDS? Pozdrawiam.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wszystko sprawdziłem przejścia są na tym kablu biało-czerwonym z żółtymi kropkami i przy radiu i module świateł i z przełącznika podgłaszania też jest wyjście , tyle że to idzie do przełączników tempomatu i z niego już nie wychodzi na taśmę. W przełączniku od tempomatu są jakieś moduły podejrzewam że coś się w nim popsuło.