Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam takie pytanie dotyczące skrzyni automatycznej Striptronic czy jazda na "S" ciągle jest zła dla silnika? grozi to jakimiś awariami? czy nie ma różnicy czy jeździmy na "D" czy na "S"?
Opublikowano

jazda na s a STEPTRONIC to dwie rożne rzeczy. z drive jak dasz w lewo to masz tryb sport, jak na trybie sport dasz dźwignię do przodu lub do tyłu to wtedy masz manualną zmianę biegów czyli steptronic. czy jazda na steptronicu jest szkodliwa dla skrzyni? na pewno gwałtowne redukcje nie wpływają dobrze na pracę skrzynię i skracają jej żywot także wszystko z głową. wiadomo że czasem chce się pocisnąć z takim motorkiem bo sam mam taki zestaw u siebie ale grunt żeby nie przesadzić :)

a czy dla silnika to gorzej pytasz? silnik zniesie więcej niż skrzynia. jak będziesz pizdował to więcej oleju CI spali :D a tak ps to dużo Ci pali?

"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
chodziło mi to tryp sportowy czyli "S" nie będę sam zmieniał biegów tylko złamie dźwignie w lewo i ogień wtedy auto lepiej reaguje na gaz ale i dłużej trzyma auto na wyższych obrotach :) i o to mi chodzi czy mogę jeździć cały czas na "S" :)bo wiadomo na "D"(dziadkowa) to słabo na gaz reaguje trzeba mocniej wcisnąć zęby redukcja poszła a na "S" lekko i już lecisz :) :P a nie wiem czy skrzyni szkodzi takie częste przełączanie z "S" na "D" czy lepiej po prostu zostawić na "S" i już :) czy dużo mi pali hmm zależy jak jadę :) przy mojej ciężkiej nodze ok 18L :P
Opublikowano
no to to tak ale mi o olej chodzi :D czy dużo oleju wciąga silnik? :)
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
hmm a wiesz ze nawet nie wiem ostatnio wymieniałem olej to było jakieś 500km temu no i stan trochę spadł coś z pol litra może by trzeba było dolać a tobie ile?Czyli na "S" mogę jeździć nie problemu?
Opublikowano
na s skrzynia ciągnie do wyższych obrotów, przeciążenia są większe to i krótsza żywotność skrzyni ale o ile to skróci jej żywot to nikt Ci nie powie. możesz tak jeździć kilka lat a możesz miesiąc. wszystko zależy od tego w jakim stanie jest sama skrzynia, czy olej był wymieniany, czy tarczki nie przypalone itp. generalnie skoro jest taki tryb to nie po to żeby go wcale nie używać ale wszystko w rozsądnych granicach jak pisałem :)
Opublikowano
Niema znaczenia w momecie kidy zmieniasz biegi to ty decydujesz a nie ECM I TCM musisz sie tylko ograniczyc do zmian w granicach czerwonego pola na obrotosciomoezu milej zabawy