Skocz do zawartości

[e81] Komputer pokładowy - dziwne spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Od niedawna jestem posiadaczem BMW 1 i zauważyłem dziwną rzecz jeśli chodzi o chwilowe i średnie spalanie.

Moja wersja to 120d i komputer pokazuje zazwyczaj koło 12l/ 100km przy umiarokowanej jeździe - co jest moim zdaniem dość wysokim wynikeim.

Ale zadziwił mnie fakt, że podczas jazdy na biegu z gory, chwilowe wynosi 99,9 l i wtedy średnie automatycznie zamiast spadać to rośnie.

Czy ktoś potrafiłby mi wytłumaczyć o co chodzi ?

Opublikowano
  • Autor
O widzisz, to jest możliwe, a jak to przestawić ? U mnie radio to bussines
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
jest funkcja w kompie

Mógbyś krok po kroku to wytłumaczyć jak zrobić?

Opublikowano

W opcjach IDrive w ustawieniach (settings) masz do wyboru zakladke Units.

Tam powinno byc w ustawienie jakich jednostkach masz wyswietlane spalanie.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
Chyba nie potrafię szukać bo nie znalazłem tam niczego takiego.
Opublikowano

Kolego wybacz, ale nie wierze, ze w ogole szukales tej funkcji.

Specjalnie dla Ciebie nagralem filmik.

Jesli to nie pomoze, to jedz do ASO, tam ci na pewno pomoga :)

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
aby zmienić jakie kolwiek ustawienia, trzeba to robić odrazu po odpaleniu samochodu, jedynie wtedy to jest możliwe
Opublikowano
aby zmienić jakie kolwiek ustawienia, trzeba to robić odrazu po odpaleniu samochodu, jedynie wtedy to jest możliwe

Ciekawa teoria...

Chyba jednak bez pokrycia w rzeczywistosci, bo ja te ustawienia zmienialem bez odpalonego silnika...

Opublikowano
no to może nie dokońca dobrze to sprecyzowałem, nie można tego zrobić podczas jazdy, ponieważ raz próbowałem i nie ma zadnych ustawień dopiero zaparkowałem samochód, zgasiłem, zapaliłem i są wszystkie ustawienia
Opublikowano
Podczas jazdy się nie da niektórych ustawień, to fakt. Ale wystarczy się zatrzymać (np. na światłach :P) i już funkcja się pojawia.
Opublikowano
Nie wystarczy poprostu włączyć zapłonu..? Nie mam navi z idrivem ale i bez tego wszystkie ustawienia które są dostępne pokazują sie dopiero po włączeniu zapłonu.. :)
Opublikowano
tak dokładnie wystarczy uruchomić zapłon lub stanąć na światłach, ostatnio kasowałem wymiane oleju i ustawienia wszystkie pojawiają się gdy mamy stoimy w miejscu