Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno stałem się posiadaczem BMW e60 530d 2005r z navi Professional. I tu moje pytanie czy istnieje podłączenie czegoś takiego jak na tym filmiku:

Jest to jakiś odtwarzacz tylko pod co podłączony do auta? Szukałem na allegro podobnych urządzeń do BMW ale nic nie znalazłem.Głównie chodzi mi oto aby móc na centralnym wyświetlaczu (16:9) oglądać filmy lub TV za pomocą takiego urządzenia podłączonego może przez aux lub jakoś inaczej.

1. Macie coś takiego lub podobnego ? (może coś na androidzie np odtwarzacz tv android i przerobić (odciąć zasilacz 12V i podłączyć do akumulatora)

2.Gdzie w tym aucie znajduję się wyjście, kable AUX bo nie mogę znajść ?

3. W nie których modelach widziałem wyjście USB ja w swoim nie widzę lub źle szukam - powinno takie być ?

4. Z tego co wiem to napęd DVD w tym samochodzie nie odtwarza filmów DVD czy się myle ?

Opublikowano

Pozwole sobie pogratulować zakupu:)

Nie wiem dokładnie na czym oparte jest powyższe rozwiązanie, ale generalnie da się coś takiego zrobić do modelu przedliftingowego. Zależy tylko ile na to chcesz przeznaczyć. Strzelam że to co na filmie jest to jest zrobione w oparciu o dension 500 z dedykowanym modulem avr i podpiętym do niego cyfrowym tunerem TV.

Coś podobnego dałoby się też najprawdopodobniej zrobić w oparciu o fabryczny tuner TV o ile posiadasz. Tylko trzebaby dokodować wyjście AV jakie ten tuner posiada do idriva (mi się nie udało znaleźć instrukcji, oraz tego czy to w ogóle da się dokodować NCSem np). Nawet jeżeli by się dało to minusy tego rozwiązania są takie że dźwięk jest mono (wejscie AV w tunerze jest z mono dźwiękiem) i nie zrobisz full screena. I największy minus to to że nie będzie możliwości sterowania tego z idriva, czy też kierownicy. Tylko poprzez pilot do urządzenia jakie wepniesz w wejście AV w tunerze, jakby udało Ci się je uruchomić.

1. Jak się kiedyś bawiłem to udało mi się podpiąć tuner DVBt mpeg4 z wyjściem na USB tylko trochę okrężną drogą, bez dokodowywania czegokolwiek, ale jakość była słaba(to był prototyp, nie było ekranowania na kablach, i paru innych rzeczy, ale nawet jakby było zrobione na gotowo to też pewnie by nie powalało) i brak sterowania z idriva oczywiście. Ale za to moje rozwiązanie miało dźwięk stereo.

2. Powinien być pod nawiewem na tylną kanapę, jak nie możesz znaleźć to znaczy że Twój model nie ma fabrycznie tej opcji. A masz w idrivie możliwość wyboru AUX(tam gdzie radio, CD; gościu na filmiku klika w to w 38sek.)?

3. USB powinno być w schowku, i wtedy z tego co się orientuję nie ma zmieniarki jest USB albo podłączenie iPoda, i też w idrivie powinna być opcja. Bardzo prawdopodobne że tego nie masz. Dołożenie czegoś takiego jest możliwe, ale kosztowne w ASO sam moduł do samochodu z 2005r kosztuje troche ponad 1000zl plus oczywiscie instalacja (mówimy o ipodzie).

4. Nie, ten napęd służy tylko do navi i ew muzyki filmy nie ruszą. Być może są magicy którzy to ruszą ale wątpię, trzebaby sporo hardware'owo i software'owo się bawić.

Pozdrawiam.