Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

prglądałem forum i znalazlem wiele postów na temat zapalających się kontrolek ABS ASC i recznego, ale nigdzie nie znalazłem takiego przypadku jak mój, tzn.

Owe kontrolki zapalają się jedynie w ciepłe, słoneczne dni kiedy auto jest nagrzane słońcem. W chłodne pochmurne dni nie ma zadnego problemu.

Po zapaleniu się kontrolek samochód stojąc na "luzie" co jakiś czas skacze na obrotach, norlmalnie stoją na 900 i spadają na ~400-500, auto się trzęsie, casami gasnie jak chce się ruszyć i doda się mało gazu. ( jak sie nie pala te kontrolki nie ma tego zjawiska)

Czym to może być spowodowane, wiem ze komputer może pomóc w diagnozie ale w tym tygodnu nie dam rady nigdzie podskoczyć a bardzo mnie interesuje co to może być.

dodam ze chodzi o e46 M43

Dziekuje za pomoc

Opublikowano

Podłącz pod kompa...

przypuszczalnie wyskoczyl Ci blad ze wzgledu na "brak mozliwosci regulacji momentu silnika" lub cos podobnego zwiazanego z kontrola trakcji.

U mnie bylo tak jak przywieszal sie zawor regulacji wolnych obrotow ICV przy ok 1800 obrotach.

Byl przyprudzony i na zimnym silniku falowal, duisl sie przy niskich obrotach... po podgrzaniu lepkosc brudu malala i efekt ustawal, ale zawiechy byly dalej.

Po czyszczeniu wszystko ok... juz sie nie zapala.

Tym bym sie radzil zainteresowac na poczatek... + oczyscisz sobie dolot

Opublikowano

to ze podlaczyc pod kompa musze to wiem, bez tego mozna jedynie przypuszczac. Ale dopiero w nastepnym tygodniu bede mogl podjechac do komputera.

To co piszesz ciekawe, z tym ze co by do tego miala temperatura jaka panuje na orze. Tak jak pisalem w chlodne dni wszystko chodzi pieknie, problemy zaczynaja sie gdy autko postoi na sloncu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od wjazdu na kanał i przejrzenia czujników abs, pewnie jest uszkodzony przewód i stąd cyrki a pogoda to zapewne przypadek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
to nie jest przypadek bo jezdze tak od okolo 2 miesiecy i to jest reguła. teraz w koncu zaczelo mnie to irytowac i w nastepnym tygodniu musze to naprawic
Opublikowano

Jesli uwazasz, ze temperatura ma z tym cos wspolnego to pewnie jakies polaczenie... (a faluje przy okazji)

Cos sie ogrzewa... rozszerza... i traci kontakt. Daj znac co wyszlo na kompie.

Opublikowano

Podlacz pod komputer i zobacz kod błędu... pewnie z DSC cos wyjdzie... Zobacz też błędy na silniku.

Sent from my GT-S7562 using Tapatalk 2

Opublikowano

Pokazało mi błąd prawego tylnego czujnika. więć zaczełem od wyjęcia go sprawdzenia czy przewód cały oraz czy nie jest zasyfaiły, oczysciłem i zamontowałem jednak dalej jest to samo.

Czy moge zamienić czujniki tylny prawy z tylnym lewym zeby być w 00% pewnym czy to wina czujnika czy nie czegos innego?

Zauwazyłem ze po skasowaniu błędu wystarczy wcisnąć pedał hamulca i błąd czujnika znowu wyskakuje, nie trzeba nigdzie jezdzic itp.