Skocz do zawartości

E39 Szarpie, nie wrzuca ostatniego biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=72&t=117890

Witam, jestem nowy na forum i chciałbym podzielić się z wami moim problem w E39 525tds w automacie.

Silnik nie pracuje równo na wolnych obrotach a podczas jazdy, kiedy mocniej jej dodam gazu to strasznie szarpie przy zmianie biegów oraz w ogóle nie wrzuca ostatniego biegu przy czym pojawia się komunikat IMP. INIEZIONE.

Z góry chciałbym powiedzieć, że pompa wtryskowa, wszystkie wtryski razem ze sterującym ( dlatego dziwi mnie komunikat imp. iniezione ) oraz komputer silnika były wymieniane i w niczym to nie pomogło. Byłem również u jakiegoś mechanika zajmujacego się automatami i powiedział mi, że skrzynia na pewno jest w porządku.

Walczę z tym już od miesięcy i nikt nie jest w stanie mi pomóc. Prosiłbym o jakiekolwiek rady co jeszcze mogłoby powodować takie zachowanie auta.

Opublikowano
to po włosku znaczy usterka układu wtryskowego jak wyczytałem :D co możesz zrobić? skoro wyskakuje taki komunikat to bank szwajcar masz błąd w silniku i podejrzewam że będzie dotyczył początku wtrysku, zacznij od tego, zobacz jaki błąd i podejrzyj fizycznie jaki jest kąt wtrysku oraz dawka paliwa na rozgrzanym silniku
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
Dawkę i kąt wtrysku ustawiał mi Pan w Kalwarii, który zajmuję się pompami i wtryskami. Dawka z tego co pamiętam wynosiła około 4,5 mg a co do kąta zdałem się na jego wiedzę.
Opublikowano
no to ok jak tak. a co z tym błędem w silniku?
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
No właśnie auto było podłączane nie raz nie dwa pod komputer i nie wykazuje żadnego błędu a komunikat imp. iniezione pojawia się tylko kiedy auto zbiera sie do wrzucenia ostatniego biegu, po czym na sekundę odejmuje mu gaz.
Opublikowano
dziwnie jakoś. z tego co piszesz jeśli jest tak zawsze przy wrzuceniu 5 biegu, to sterownik silnika obcina dawkę w momencie włączenia biegu... ale gdzieś musi się zapisać jakiś błąd, jak nie silnik to może skrzynia.. na trybie manual tak samo jest jak wrzucasz 5 :?:
Opublikowano

Na manualu wejdzie ale auto robi się wtedy jakby słabe.

A ta nierówna praca silnika czym może byc spowodowana ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.