Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
posiadam takową beemke, i teraz szukam wszelkich informacji na temat zwiększenia mocy. na niemieckiej stronie fanklubu e30, są podane rozne metody, ale nie wiem jak to jest w praktyce. dlatego prosze o pomoc i o wszelkie wsakazowki co do mojego problemu
Opublikowano

Facet, w gorącej wodzie kąpany jesteś. :twisted:

Dwa dni oczekiwania na odpowiedź to niewiele. Mamy tutaj, jeśli dobrze pamiętam, dwóch forumowiczów-właścicieli 325e, może się odezwą.

122-129 KM (który to rocznik?) i moment obrotowy koła młyńskiego - w sumie to więcej "pałeru" niż seryjny 323i. Jeszcze Ci mało? :roll:

Masz pod maską świetny silnik do szybkiej turystycznej jazdy, z charakteru niskoobrotowy, z potężnym momentem obrotowym w najbardziej użytecznym na co dzień zakresie 2000-4000 obr/min, potrafiący zaskoczyć (na plus!) apetytem na benzynę i niemal wieczny, jeśli traktuje się go normalnie.

Modyfikując go prawdpodobnie uzyskasz wyższą moc, ale stracisz, to co w tym silniku jest najlepsze - potężny moment obrotowy w średnim zakresie pracy. Zastanów się czy warto.

Jeżeli chciałeś mieć wysokoobrotową żyletę, to pomyliłeś modele, bo ten silnik jest chyba wśród wszystkich BMW najbardziej niewdzięcznym materiałem na tuning - sport nie leży w jego naturze! Do takich zadań trzeba było kupić 170-konną 325i.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).