Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

opiszę pokrótce mój problem. Około 2 miesiecy temu zakupiłem auto, poprzedni właściciel twierdzil, że kilka miesiecy temu wymienił nowy olej, no ok. Pewnego razu usiadłem do przejrzenia maski, rozebrałem pokrywę głowicy i zauważyłem wokół dużo oleju. Pomyślałem, że poprzedni właściciel porozlewał gdy wlewał olej, ale jednak chyba nie.. tydzień temu na rozgrzanym silniku pojawiła mi sie kontrolka od stanu oleju, myślałem że to jakiś błąd, po czym wyłączyłem i włączyłem silnik na nowo, kontrolka zgasła. Wczoraj ponownie na rozgrzanym silniku się zapaliła, tym razem tego nie zignorowałem i postanowiłem sprawdzić przyczynę, rozebrałem ponownie pokrywę głowicy i zauważyłem dużo oleju wokół kołnierza uszczelniającego, niestety nie jestem pewien na 100% czy to jest ta przyczyna, na początku wolałbym tutaj zdiagnozować na forum problem, niż tułać się po mechanikach i płacić kolejne złotówki.. Dodam zdjęcie, które mam nadzieje jakoś odzwierciedli moje podejrzenia, jeżeli ktoś ma inne pomysły - proszę o sugestie.

http://img59.imageshack.us/img59/4443/6gsj.jpg

Dodam, że koło świecy była mała kałuża oleju.

Opublikowano
Ale na bagnecie oleju nei sprawdzałeś jak kontrolka się zapalała? Teraz masz stan? Zrób zdjęcie tak by było widać pokrywę zaworów. Jak świeca pływa to ona jest uszkodzona od wewnątrz a pewnie na zewnątrz też się leje jak jest kałuża. Zresztą na forum nikt nie powie gdzie masz wyciek bo sam zobaczysz jest jest tak duży
Opublikowano
Ale to ze świecy sie nie lało, musiało spłynąć z tego kołnierza uszczelniającego, bo po zdjęciu osłony od świecy było sucho. Stan oleju był zaniżony, miałem 2 miesiące temu jeszcze połowe, dziś sprawdzałem była 1/4 między min a max. Musiałem dolać litr dzisiaj. Na 99% to ten kołnierz uszczelniający, tylko nie wiem jak zabrać się by go zdjąć, bo po odkreceniu tych dwoch srubek nie szlo tego zdjąć..