Skocz do zawartości

[e39] 530dA nie wrzuca biegu kiedy zagrzany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Próbowałem szukać na forum ale nie znalazłem rozwiązania.

Mam trochę irytujący problem z moim automatem. Skrzynia miała kapitalkę w wakacje ubiegłego roku i do tej pory nie miałem najmniejszych problemów zrobiwszy ponad 50 tys. km.

Kiedy silnik jest zimny dźwignia zmiany biegów pracuje bezproblemowo z wyraźnie wyczuwalnym momentem zapięcie każdego biegu.

Problemy zaczynają się kiedy silnik i skrzynia się nagrzeją. Im cieplej tym trudniej poruszyć dźwignia, wyraźnie czuć tylko przełączenie na P aż w końcu dochodzi do sytuacji, że nie sposób wrzucić D.

Teoretycznie wskaźnik przy dźwigni wskazuje D, ale na desce świeci się N i samochód nie zapina biegu.

Problem znika kiedy wszystko ostygnie, ale czekanie godziny czy więcej, żeby ruszyć raczej nie jest przyjemne, zwłaszcza stojąc na nasłonecznionym parkingu.

Próbowałem regulować położenie dźwigni poprzez podciągnięcie linki, ale chyba nie do końca udało mi się to poprawnie zrobić.

Proszę o jakieś sugestie i wskazówki co może być przyczyną takiej sytuacji.

Opublikowano

sprawdź poziom oleju, oraz temp. nagrzanej skrzyni, może mieć to związek z brakiem oleju lub niedostatecznym chłodzeniem oleju w skrzyni.

A sprawdzałeś czy są jakieś błędy w skrzyni?

• 4 tygodnie później...