Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem:

przemierzając ciasną Warszawę przy temp zewnętrznej 23-28 stopni zauważyłem, że auto zaczyna łapać wysoką temperaturę silnika.

Po wyłączeniu klimy momentalnie temp wróciła do pionu i tak została. Całość powtórzyłem aby potwierdzić.

Wentylator klimy wymieniony na nowy (zamiennik) ubiegłej jesieni.

Wisko się kręci... a przy temp poniżej 23 stopni i bez korków sprawy nie ma :)

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

Opublikowano

Wisko się kręci, ale jest zasprzęglone?

Myślałem że w e46 już wyszli z tego wentylatora wiskotycznego.

Jaką masz temp w ukrytym menu a trasie/mieście/korkach. To na początek musisz sprawdzić.

Opublikowano
Sprawdzałeś może co się dzieję między chłodnicami ? jak zdejmiesz plastik pod silnikiem i wyciągniesz intercooler, jest szczelina w której gromadzi się masa syfu. Liście, ziemia itp.
Opublikowano
Też bym to sprawdził. Kiedy wyciągnąłem swoją chłodnicę płynu to między klimą a płynu było tak mniej więcej 10cm ziemi, owadów itd Na początku garściami można było wybierać.
Opublikowano

Dzisiaj odpaliłem testy i co stwierdziłem:

Kiedy wskazówka osiągneła pion było 77 stopni. Chwilę później było już 94 stopnie.

Niestety za kolejne 5 minut zrobiło się 102 stopnie, a po dodaniu ciut mocniej gazu 110 stopni.

Wskazówka cały czas stała w pionie, wszystko działało.

Podjechałem do firmy zajmującej się tylko chłodnicami. Zrobili test na uszczelkę pod głowicą, sprawdzili visko...

Zostawiłem auto i po 30minutach dostałem telefon, że z wstępnych oględzin ustalili, że chłodnicę mam totalnie zasyfioną... jakbym karton tam wsadził. Mają ją zdemontować, dokładnie wyczyścić, wypłukać i sprawdzić płyn.

W tej chwili czekam na telefon od nich. Wkurzyło mnie tylko to, że na jesieni ubiegłego roku oddałem auto na wymianę wentylatora klimy i czyszczenie chłodnic... :roll:

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i jakie było rozwiązanie problemu? rzeczywiscie taki syf pomiędzy chłodnicami?
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...