Skocz do zawartości

M43 1.8i 93r. Strzelanie przy module cewek zapłonowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, piszę nowy temat gdyż przy już utworzonych pytałem sie o porady - nikt nie odpisał a pojawiły się nowe fakty. Otóż problem wygląda następująco - najczęściej w deszczu lub tuż po autko dziwnie przerywa przy starcie. Wrzucam 1kę i gdy chcę ruszyć auto jakby traci moc na zasadzie że obroty spadają do 200-300 ciężko chodzi, szarpie jak jelczem i nie ważne ile wcisnę gazu on i tak będzie "mielił problem" aż do poprawnej pracy.

Udałem się z zapytaniem do specjalisty i powiedział że być może są to kable zapłonowe. Poradził mi w ciemności spryskać kable wodą i zobaczyć co się będzie działo. Otóż żadnych wizualnych i spektakularnych zjawisk nie zaobserwowałem lecz usłyszałem. Mianowicie gdzieś w okolicach właśnie modułu cewkowego (nie wiem czy dobrze wymawiam tą część, chodzi o tą skrzynkę nad cewkami) usłyszałem strzelanie bardzo, bardzo podobny odgłos do elektrycznych zapalniczek do kuchenek gazowych. Dodam że strzelanie ustało momentalnie przy gaszeniu silnika gdyż myślałem że wisko o coś haczy lecz to rozwiało wątpliwości. Pytanie brzmi, czy to strzelanie a myślę, że jest to przebicie może mieć wpływ na pracę samochodu na starcie? Dodam jeszcze że zawsze przy ruszaniu i bardzo rzadko - zdarzyło mi się raz że na 5tym biegu troszkę szarpnął.

Aha to nie sonda lambda gdyż ją wymieniłem lecz zauważyłem że nad wtyczką (tą plastikową już w podwoziu) guma osłaniająca kable jest zsunięta, niestety leżąc pod autem nie byłem w stanie jej założyć

tak więc pytania - o strzelające kable zapłonu, o wtyczkę lambdy oraz czy jeśli okaże się iż są to kable które nie podają iskry to czy może mieć to wpływ na spalanie auta.?

Edytowane przez SzeR

Opublikowano
  • Autor
Dokładnie, lecz czy owe przebicia mogą powodować w.w efekty pracy silnika?
Opublikowano
  • Autor
Ok dzięki wielkie, jutro pewnie wymienię sprawców i napiszę jak śmiga autko, powiedz mi tylko jeszcze czy mogą one mieć wpływ na ciut za duże spalanie?
Opublikowano
  • Autor
Wymieniłem kable zapłonu, nestety nie pomogło... przebicie jest nadal... już tracę cierpliwosć. Auto gaśnie i przerywa przy dodawaniu gazu